bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

NHL v číslech: Famózní Gibson zakrývá špatné výkony Ducks

28. ledna 2021, 12:15

Adam Papoušek

John Gibson především mezi lety 2017 až 2019 patřil mezi nejlepší gólmany v celé NHL. Podle nás si tenkrát zasloužil alespoň jednu Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře sezony. V loňském ročníku šly jeho výkony dolů, nicméně nyní se zdá, že se znovu vrací do výborné formy.

Rodák z Pittsburghu zatím zasáhl do šesti utkání ze sedmi, vychytal tři výhry a dvakrát padl až v prodloužení, respektive samostatných nájezdech. Anaheim doposud získal osm bodů v sedmi utkáních. Jednoduchou matematikou dojdeme k tomu, že Gibson se zasloužil o všechny získané body Ducks.

Jak moc?

Nejvíce ze všech Kačerů. A to o míli.

Spoluhráči tápou

John Gibson, jak už je zvykem, patří mezi nejzaměstnanější brankáře v celé lize. Při přepočtu na 60 minut hry by měl inkasovat až 2,92 gólů. Pouze tři jiní brankáři, kteří nastoupili letos alespoň do dvou utkání, čelí ještě těžší práci (Brossoit, Demko, Blackwood).

Celkově by podle podrobných statistik měl Gibson letos inkasovat už více jak 17 branek.

Jednička Ducks za svá záda však doposud pustila pouze 10 puků. Jednoduchými počty tedy dojdeme k tomu, že chytil už více než 7 gólů nad očekávání (konkrétně 7,45).

Celkově zatím Anaheim letos inkasoval čtrnáctkrát a vstřelil pouze 12 branek. Což se krásně odráží ve skóre při vyhraných utkáních (1:0, 3:1 a 1:0).

John Gibson letos zatím podává skutečně famózní výkony. Z 65 střel z bezprostřední blízkosti (high-danger chances) jich pochytal hned 55. S hodnotou 84,6 % v HDSV% (high-danger saves%) ho naleznete opět v elitní patnáctce napříč celou NHL.

Kandidát na Vezinu?

Je sice známo, že lidé, kteří na konci sezony hlasují o Vezinově trofeji, velmi rádi přihlížejí u brankářů také na počet výher, ovšem poslední rok dal naději, že už by to nemusela být pro mnohé tak důležitá statistika, když vyhrál (a zaslouženě) Hellebuyck před Vasilevským.

Pokud by Gibson v dosavadních vynikajících výkonech pokračoval i nadále, podařilo se mu z velké části pokrýt špatné výkony Kačerů, mohl by se na konci sezony konečně tohoto ocenění dočkat.

Nejvíce gólů oproti očekávání mezi všemi brankáři NHL totiž pochytal už i v sezonách 2017/18 a 2018/19, kdy se ovšem nedostal ani do finálové trojice. Z našeho pohledu nepochopitelné.

Není přeci jeho chybou, že hráči před ním nedokážou být produktivnější, že?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.