bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Než jsem se rozhoupal, podepsali Varlamova, vysvětluje Lehner šokující odchod z New Yorku

6. července 2019, 11:15

Tomáš Zatloukal

Přemohl svou závislost na alkoholu a lécích, zkrotil duši trýzněnou bipolární poruchou. Nechal se pokřtít. Z léčebny se loni vrátil jako milující manžel a správný táta. A když se poté Robin Lehner postavil mezi tři tyče newyorských Islanders, čaroval. Chytal nejlépe v kariéře. Skončil třetí v hlasování o Vezina Trophy. Další dvě ceny na galavečeru v Las Vegas převzal.

Švédský čahoun napsal jeden z nejsilnějších příběhů, které se kdy odehrály v kulisách NHL. Z trosky se stal hvězdou, z vraku fungujícím a laskavým člověkem.

Hokejisté z Long Islandu v něm našli oporu, téměř nepřekonatelného fakíra. Lehner vyšrouboval v uplynulé sezoně úspěšnost zákroků na 93 procent a měl lví podíl na tom, že newyorský mančaft inkasoval nejméně gólů v celé NHL.

Přitom o rok dříve, před příchodem Lehnera a trenérských machrů Barryho Trotze s Mitchem Kornem, dostali Ostrované nejvíce branek napříč zámořskou soutěží.

Lehner zářil také v play off, zásadně přispěl k tak trochu překvapivému vyřazení pittsburghských Penguins. Jasně ukázal, že se nemusí střídat s německým parťákem Thomasem Greissem. Že bez nejmenších problémů obstojí jako jednička.

S Greissem se podělil o Jenningsovu trofej, sám získal za oddanost hokeji cenu Billa Mastertona. A mnozí přikyvovali, že měl být vyhlášen i nejlepším gólmanem ročníku 2018/2019. Kdo by jen čekal, že už další zápasy v dresu Islanders neodchytá?

Lehner si přál zůstat. Oblíbil si spoluhráče, trenéry i fanoušky. V New Yorku byl spokojený. Byl ochotný kývnout i na krátkodobou smlouvu, jen se mu nezamlouvala nabízená gáže. I když s ní nebyl spokojený, klonil se k tomu, že nakonec kývne a s generálním manažerem Louem Lamoriellem si plácne.

"Dostal jsem od něj ultimátum a vzal jsem si pár dní na rozmyšlenou. Poté jsem se s ním chtěl dohodnout, ale to už mi řekli, že podepsali jiného brankáře," popsal sedmadvacetiletý rodák z Göteborgu okolností svého konce u Ostrovanů.

Lamoriello nečekal, přivedl Semjona Varlamova. Nechtěl se dostat do situace, kdy Lehner na kontrakt nepřistoupí a zároveň z hráčského trhu zmizí solidní alternativy. A tak došlo k šokujícímu rozchodu.

Letošní vítěz Zlatého puku (švédská alternativa Zlaté hokejky) zamířil do Chicaga. "O tom, že jsem k dispozici dalším klubům, se moc nevědělo. Jakmile se Blackhawks ozvali, hned jsme našli společnou řeč. Těšíme se s manželkou do krásného města a já budu chtít na ledě odvést maximum. A je jedno, jestli odchytám 30, 40 nebo 50 zápasů," lebedí si Lehner.

Ulovit se nechal za "drobné", roční smlouva mu vynese pět milionů dolarů. Když člověk uváží jeho kvality a úspěšnost zákroků proti vyloženým šancím, musí Černým jestřábům gratulovat.

Chicago nemělo patřit mezi kluby, které ukořistí některého z nejlepších volných hráčů, přesto se to GM Stanu Bowmanovi povedlo.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.