bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Někdejší žádaný mladík bere zavděk zkušebním kontraktem

17. září 2021, 7:00

Josef Potůček

Před pár dny podepsala v Newarku zkušební kontrakt trojice hráčů. Zatímco obránce Tyler Wotherspoon bude chtít v tamní organizaci zabojovat alespoň o dvoucestnou smlouvu, útočníci Jimmy Vesey a Mark Jankowski se pokusí oživit svoji povadající kariéru v NHL.

Předně je to Vesey, jehož jméno v NHL léta značně rezonovalo.

Bostonský rodák se ostatně proslavil ještě dříve, nežli odehrál vůbec první zápas v NHL. K tomu měl totiž dle zvyklostí nastoupit v dresu klubu, který jej draftoval. Tím byl Nashville uplatňující na něj svoji druhou volbu, když jej vybral jako celkově šestašedesátého v pořadí při vstupním draftu 2012. 

Funkcionáři Predators si s Veseyem užili své. Zprvu byli nadšeni z jeho progresu, když se na konci sezóny 2014-15 objevil v nominaci na Hobey Baker Award, trofeje určenou pro nejužitečnějšího hráče univerzitní soutěže (vítězem se tehdy stal jistý Jack Eichel), kterou o rok později dokonce vyhrál. Tomu už však bylo v době, kdy zatvrzele odmítal nabídku nováčkovského kontraktu Nashvillu a raději upřednostňoval setrvání na harvardské univerzitě.

Protože s Predátory nenašel Vesey společnou řeč ani posléze, práva na něj putovala do Buffala. Reálně totiž hrozilo, že se stane volným hráčem a nashvillská organizace jej ztratí bez náhrady. 

Takhle “ostrouhali” v Buffalu, kteří jej s Preds směnili za volbu v třetím kole draftu v domnění, že se jim podaří svéhlavého forvarda podepsat.

Nestalo se tak.

20. srpna 2016 kývnul jako volný hráč na kontrakt newyorským Rangers, když předtím absolvoval pohovory se zástupci sedmi týmů, přičemž údajně dalších pět předtím rovnou odmítl. Na Manhattanu ihned zaujal. Stal se držitelem interního ocenění Lars-Erik Sjöberg Award, ceny pro nejlepšího zelenáče přípravného kempu Blueshirts, v jejichž kádru se ihned zabydlel.

Po třech sezónách, kdy mimo jiné vstřelil dva nejrychleji po sobě jdoucí góly Rangers (29 sekund) od obdobného počinu Jaromíra Jágra z roku 2006 (26 sekund), pak vešel do sportovních dějin:

Vůbec jako první hráč jakéhokoliv sportovního odvětví byl Vesey vyměněn do stejného týmu dvakrát za stejnou kompenzaci. Buffalo za něj v červenci 2019 totiž obětovalo zmíněnou třetí volbu.

Tím byl započat jeho pomalý ústup ze slávy. V ročníku 2020/21, který byl zkrácen kvůli koronavirové pandemii, zaznamenal za Šavle pouhých 20 bodů (9+11) v 64 utkáních. 

Kariérní restart se Veseymu nezdařil ani v uplynulé sezóně, kterou zahájil v Torontu. Navzdory jeho původnímu zařazení do druhé formace po bok Johna Tavarese a Williama Nylandera se propadal sestavou, což nakonec vyústilo až v jeho zapsání na waiver list, odkud si jej stáhli představitelé Canucks. Pohříchu ani ve Vancouveru se neprosadil, když zde dokonce ani jednou ve 20 partiích nezamířil do černého. 

Osmadvacetiletý Vesey se nyní bude snažit prosadit v páté organizaci NHL. Za poslední rok již ve třetí. Cestu ke kontraktu však v New Jersey nebude mít rozhodně umetenou. Na jeho post levého křídla je zvláště po příchodu Tomáše Tatara pořádný přetlak. V minulé sezóně zde hrál Janne Kuokkanen, Andreas Johansson, Miles Wood nebo univerzál Jesper Boqvist. 

Z tohoto pohledu je zřejmé, že hráč, na kterého se relativně před nedávnem stály zástupy, bude muset mít zcela výjimečný přípravný kemp, aby si živobytí v National Hockey League přeci jen prodloužil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.