bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nejistá budoucnost Warda. Chci ještě dostat šanci v play-off, říká zkušený gólman

21. května 2016, 12:00

Martin Schwarz

Novináři strašně rádi srovnávají, zejména pokud jde o aktuálně diskutovanou záležitost. Nedávno přispěchali s porovnáním pro nyní v brance Pittsburghu zářícího Matta Murrayho. Zámořští žurnalisté jej připodobnili ke Camu Wardovi, jenž zvedl nad hlavu Stanley Cup v roce 2006 s Hurricanes. Gólmanovi Caroliny 1. července vyprší šestiletá smlouva a stále nemá jasno o nejbližší budoucnosti. „Moc rád bych dostal šanci znovu okusit atmosféru play-off,“ doufá.

Jak ten čas zatraceně letí. Už je tomu deset let, co tehdejší mužstvo Caroliny Hurricanes pozdvihlo nad hlavy historicky první Stanley Cup v klubových dějinách. Rok 2006 pro fanoušky organizace z Raleighu znamenal učiněné blaho. Přitom vše třeba mohlo být jinak, kdyby představitelé Hurikánů nepovolali do služby té doby nikterak speciálně známého mládence Cama Warda. Kanaďan splatil důvěru se vším všudy a kromě stříbrného grálu převzal i trofej pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Letos v únoru Ward oslavil dvaatřicáté narozeniny a během těch deseti roků, které uplynuly od hurikánského triumfu, prožil spoustu dobrých, ale i těch méně povedených chvil. Jedno ale setrvalo – klubový dres. 

Možná si říkáte, co že teď – s blížícím se vrcholem sezóny 2015-2016 – vytahujeme příběh maskovaného muže z mančaftu, jenž mezi nejlepší osmičku konference vůbec neproklouznul. Důvod je prostý, hokejová veřejnost si na Cama Warda vzpomněla, když začala sledovat spektakulární představení jednadvacetiletého brankáře Pittsburghu Matta Murrayho během nynějšího play-off. Také Ward odchytal před premiérovými vyřazovacími boji v NHL jen několik partií v základní části, pak okamžitě nechal padnout na svá bedra pořádnou zodpovědnost.

Jestliže někdo ví, jak se taktéž kanadský rodák Matthew Murray cítí, pak zrovna dlouholetá jednička Caroliny. „Říkal jsem si, že nezáleží, co se stane, chtěl jsem si hlavně užít každý moment,“ vzpomíná Ward na boje o Stanley Cup z ročníku 2005-2006 na webu sportsnet.ca. A dodává k ochránci klece Penguins: „Opravdu nemá co ztratit.“ Celková pětadvacítka draftu z roku 2002 vysekla Murraymu poklonu, prý je skvělé sledovat, jak si v brance věří. Jistě souhlasíme.

Zatímco nadějný talent pomáhá Tučňákům k postupu do finále, Ward řeší, kde zakotví pro příští měsíce. Na začátku července doběhne ke konci šestiletá smlouva, ta mu v posledním ročníku její platnosti, tedy v tom letošním, vynesla skoro 7 milionů dolarů. Jistotu nemá žádnou, Hurricanes zváží, zda nezkusí sáhnout po jiné akvizici. „Musíme se ujistit, že uděláme rozhodnutí, které organizaci posune dál. Tím rozhodnutím může být podepsání Cama, ale třeba i jiná cesta,“ připustil generální manažer Caroliny Ron Francis.

Naposledy v roce 2009 chytal hrdina těchto řádků vyřazovací boje, doslova prahne po dalším play-off. „Abych pravdu řekl, zdá se mi to jako strašně dávno, co jsme dosáhli na vítězství v soutěži a co jsem nastoupil do zápasů o Stanleyův pohár. Hrozně rád bych dostal další šanci. Pořád na tom pracuji,“ neskrýval touhy. 

Kdyby neměl zájem jeho aktuální zaměstnavatel, naskytne se možnost na jiných frontách. Brankářskou otázku budou přes léto řešit v Calgary, Torontu, Anaheimu, Bostonu, ale třeba i v Dallasu. Jedno z výše uvedených míst (ale i jiné) může být příštím Wardovým hokejovým domovem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.