bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mohl jsem si sbalit kufry a odejít, ale uškodil bych si, vzpomíná Halák na loňský sešup do AHL

19. září 2017, 20:00

Michal Sobotka

Má za sebou bezesporu složité období. V loňské sezoně se slovenskému brankáři Jaroslavu Halákovi nedařilo. V jednu chvíli na tom byl s výkony tak špatně, že jej hokejoví New York Islanders poslali na farmu. Rodák z Bratislavy měl možnost sbalit si kufry a vrátit se do Evropy. Místo toho ale vydržel bojovat.

Před třemi lety podepsal Islanders s vidinou toho, že bude brankářskou jedničkou. První sezonu nic nenapovídalo opačnému scénáři. Jenže Jaroslav Halák poté začal mít problémy se zraněními, po kterých nebyl v optimální formě. Zatímco Němec Thomas Greiss předváděl vynikající výkony, Halák pomalu strádal.

V minulé sezoně se vinou neuváženého rozhodnutí ponechat si v hlavním týmu tři brankáře musel dělit o brankoviště nejen s Greissem, ale také Jeanem-Franciosem Bérubém. Halákovi tenhle fakt na formě také nedodal a po několika špatných zápasech a nespokojeností s rotací tří gólmanů v tréninku se právě on musel poroučet do AHL.

Mohl si sbalit kufry a vydat se do Evropy, ale Halák vzal svou novou úlohu s pokorou. V Bridgeportu se stal mentorem pro mladší hráče, a navíc mohl v klidu zapracovat na své hře. Na tom, co se mu o patro výš přestalo dařit. Z 27 zápasů jich vyhrál 17 a také na číslech (92,5 % úspěšnost, 2,15 branky na zápas) bylo vidět, že AHL herně převyšuje.

„Nemusel jsem se hlásit v Bridgeportu, ale usoudil jsem, že by mi to ublížilo daleko víc. Chtěl jsem za ně hrát a zapracovat na detailech své hry,“ řekl Halák před startem letošního tréninkového kempu. „Na farmě máme několik slibných hokejistů a já bral všechno po dni. Nesoustředím se na to, co se může stát za pár měsíců,“ dodal.

Příkladný lídr, chválili ho na farmě

S načerpaným sebevědomím se tak vrhl do přípravy na letošní ročník. V prvním duelu jej Rangers zasypali 22 střelami, ale rodák z Bratislavy neinkasoval za dvě třetiny ani jednou. Pro trenéra Bridgeportu Brenta Thompsona byl minulý začátek prosince jako předčasný dárek k Vánocům a hned si s Halákem po jeho přesunu na farmu promluvil.

„Hráč jako on může takovou situaci pojmout dvěma způsoby. Buď bude trucovat anebo všem ukáže skvělými výkony, jak se mýlili. Jaro si vybral druhou cestu. Kluci v týmu ho přijali, cítil se potřebný. V tu chvíli byl nejlepším brankářem v AHL a byla čest s ním pracovat,“ sdělil Thompson. V období od půlky ledna do poloviny února se Halákovi podařilo vyhrát 12 startů v řadě.

Obránce Scott Mayfield dobře ví, jaké to je, když hráč pendluje mezi farmou a prvním týmem, kde se snaží prosadit. „Jaro byl v trochu jiné pozici, to je jasné. Dolů ale nechce jít nikdo. Na druhou stranu víte, že v AHL budete patřit mezi lídry a přesně podle toho se Halák choval,“ chválil svého spoluhráče rodák ze St. Louis.

„Sesun do AHL můžete brát dvěma způsoby. Buď budete trucovat, anebo všem ukážete, že se ve vás mýlili. Jaro si vybral druhou cestu.“

Najednou se tak generální manažer Islanders Garth Snow musel rozhodnout. V jednu chvíli se zdálo, že by se Haláka co nejraději rychle zbavil, ale výkony 32letého brankáře jej donutily dát mu druhou šanci v NHL. Po návratu vychytal Halák výhru 4:3 na nájezdy proti Pittsburghu. Chytil 37 střel. „Věci se stávají z nějakých důvodů. Nesoustředil jsem se na minulost,“ uvedl Halák.

Na svou šanci čekal dlouho, ale předvedl se. „Pokaždé, když jsem hovořil s Thompsonem, jen ho chválil. Šel do toho se správným přístupem,“ ocenil Haláka generální manažer Garth Snow. „Když jde na farmu takhle zkušený hráč, je to facka pro jeho ego. Jaro všechno zvládl výborně,“ doplnil. Teď bude situace jiná.

Islanders se zbavili přebytečného Bérubého a Halák se tak o místo bude dělit jen s Greissem. Pokud se oběma bude dařit tak jako v jejich prvním společném roce, vydělat by na tom měl celý klub.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.