bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mistr slova i sedmých duelů. Sutter vládne dějinám NHL, místo oslav řeší harmonogram

16. května 2022, 15:00

Tomáš Zatloukal

Co dělal Darryl Sutter, když jako první muž v historii NHL – lhostejno, jestli je řeč o brankářích, hráčích do pole nebo trenérech – vyhrál osmý zápas číslo 7? "Řekl nám, že nám dá vědět, kdy začíná další kolo," prohodil Johnny Gadreau, autor postupové trefy, a dokonale odzbrojil přítomné novináře. Odpověď americké superhvězdy ve službách Flames dokonale vystihuje calgarského trenéra. Stříbrovlasý lišák si na emoce, úsměvy a řečnění rozhodně nepotrpí.

Pojedenácté Sutter vedl svůj mančaft do mače číslo 7. Mýtické bitvy, co nemilosrdně dělí zúčastněné týmy na vítěze a poražené.

Popáté za sebou vyhrál!

Díky Gaudreauově ráně, která triumfovala impozantní tlak, jemuž čelily Hvězdy z Dallasu, navrch člen nejslavnějšího kanadského hokejového klanu triumfoval celkově už poosmé.

To se před ním nikomu nepovedlo, což ale Sutter nikterak nepřeceňoval. "Víte, jen málokdo měl šanci odehrát či odkoučovat tolik sedmých partií. Nejsem z té bilance přehnaně nadšený, mou prací je prostě vyhrávat série."

Daří se mu to znamenitě, ostatně už dvakrát se ze střídačky radoval ze zisku Stanley Cupu (2012 a 2014). Teď by samozřejmě rád dokráčel na vrchol i s Plameny, byť hned v prvním kole bylo Calgary na pokraji vyřazení.

Sutter se ovšem duelu o všechno nezalekl. "Tlak je dobrá věc," řekl před sedmým soubojem se Stars. A své chlapce vybičoval k dechberoucímu výkonu. Na Jakea Oettingera prošlo 67 puků, Dallas výrazně prohrál i na hity.

"Měli jsme snad stovku střeleckých pokusů. Zasloužili jsme si vyhrát," komentoval to – pro sebe tak typickým způsobem – Sutter. "Nikdy se nezměň," píšou na sociálních sítích fanoušci, kteří milují Sutterův lakonický styl odpovědí i stoický výraz.

Drobnou zajímavostí budiž, že ač Sutter trenér je mistrem zápasů číslo 7, Sutter hráč úspěšný nebyl. Coby benjamínek naskočil za Chicago Black Hawks proti buffalským Šavlím a musel překousnout hořký konec sezony.

Ne že by stejný pocit nikdy nezažil i ve své slavnější roli, třeba sedmé finále proti Tampě (v roce 2004) ho muselo hníst dlouho. Bolts tehdy získali historicky první pohár, Kanada naopak prodloužila své čekání, které ostatně trvá dodnes.

Nelze pořád jen vyhrávat, i ti největší machři občas kapitulují. Sutterova statistika je i přes tento šrám bezkonkurenční, výjimečná, dechberoucí. Momentálně neprohrál sedmé utkání už pětkrát v řadě, své chlapce dokáže brilantně takticky i psychicky připravit.

Proslulá je jeho koncentrace na precizní defenzívu, ze svých brankářů dělá pilné sběrače čistých kont (Jacob Markström kraloval NHL s devíti). Není náhodou, že Sutter je letos hlavním favoritem na zisk Adamsovy trofeje pro nejlepšího trenéra NHL.

Cenu ještě nikdy nevyhrál, na rozdíl od svého staršího bratra Briana, který se radoval v roce 1991.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.