bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Mike Bossy v problémech. Jeden z nejlepších střelců všech dob trpí rakovinou plic

22. října 2021, 18:00

Jiří Lacina

Stárnoucí hokejový fanoušek musí chtě nechtě občas vstřebat zprávu o tom, že některý z hrdinů jeho mládí zemřel nebo vážně onemocněl. Docházet už bohužel začíná i na hvězdy osmdesátých let. Poté, co loni odešel na rakovinu sedmapadesátiletý Dále Hawerchuk, oblétla svět zpráva o vážné nemoci Mikea Bossyho.

Čtyřiašedesátiletý hrdina zlaté éry Islanders trpí rakovinou plic.

Tou nejmenší nepříjemností asi je, že proto opustí roli televizního hokejového analytika. Všichni věří, že se po léčbě k práci pro TVA Sports opět vrátí.

„Mohu vás ujistit, že budu bojovat se stejným odhodláním, s jakým jste mě vídali na ledě při hokeji,“ slíbil Bossy francouzsky v otevřeném dopise svým kolegům a fanouškům.

Mike Bossy byl hrdinou New Yorku Islanders, se kterými v letech 1977-87 vyhrál čtyři Stanley Cupy. Coby člen vítězné dynastie zažil v letech 1980-84 jízdu 19 vyhraných sérií play off v řadě. Až v roce 1984 prohráli ve finále s edmontonskými Olejáři.

V základní části odehrál 752 zápasů, nastřílel 573 branek a přidal 553 asistencí. V play off má ve 129 utkáních bilanci 160 bodů (85+75). Krom poslední sezóny nastřílel v každém ze svých devíti roků v NHL minimálně 50 branek, čtyřikrát pokořil šedesátku. Kariéru končil předčasně kvůli chronickým bolestem zad.

Před sezónou 1980-81 si stanovil cíl nastřílet padesát gólů do padesátého zápasu. S odvážným plánem se svěřil jen spoluhráči Brianu Trottierovi, jehož pomoc nutně potřeboval. Plán se dařilo plnit, až v závěru se Bossy zadrhnul. Před třetí třetinou padesátého duelu mu pořád chyběly dva zásahy.

Jak sám přiznal, zamknul se tehdy ve sprše, vytáhnul cigarety a začal si připravovat omluvnou řeč pro novináře. Ano, Bossy byl kuřák. Stejně jako Denis Savard, Steve Larmer, Guy Lafleur, Rick Vaive, v mladších letech Mario Lemieux a řada dalších. Ještě počátkem devadesátých let kouřila v některých týmech NHL až polovina hokejistů.

Bossy nakonec ty potřebné dva zásahy stihnul, padesátý gól vstřelil 89 vteřin před koncem po přihrávce Trottiera. Stal se tak prvním hokejistou od Maurice Richarda, který pokořil respektovanou metu 50 / 50.

V první sezóně 1977-78 vyhrál Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, třikrát obdržel Lady Byng Trophy pro největšího hokejového gentlemana. V roce 1982 získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off. Do Hokejové síně slávy byl uveden v roce 1991.

Rakovina plic patří bohužel k těm nejzákeřnějším. V České republice nepřežívá 70% pacientů ani rok od diagnózy, pět let přežívá pouze 10% nemocných. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.