bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Má chytat na olympiádě, teď táhne Philadelphii. Připomíná mi Price, chválí Harta spoluhráč

4. srpna 2020, 10:30

Tomáš Zatloukal

Čtyři roky snídal to samé jídlo. Taky měl ve zvyku opouštět led na konci třetiny jako poslední. Klidně počkal i pár minut, až všichni soupeři zmizí do kabiny. Carter Hart se zkrátka nemohl divit, když ho mnozí měli za podivína. K smíchu ovšem nikdy nebyly a nejsou jeho výkony. Před dvěma lety dotáhl Kanadu k juniorskému zlatu, dvakrát se stal králem brankářů WHL, loni už pravidelně chytal za Philadelphii a teď, v jednadvaceti letech, zazářil při své premiéře v bitvách o Stanley Cup.

Hart je úkaz.

V klubu, jemuž se přezdívá pohřebiště gólmanů, působí jako zjevení. Zatímco mnozí zkušenější borci mezi třemi tyčemi Letců pohořeli, Hart si počíná sebejistě a suverénně.

Poslední demonstrace jeho kvalit? Výtečně si vedl v neděli proti bostonským Bruins a lapil 34 z 35 střel. "Na mě rozhodně nepůsobí tak, že by mu bylo 21 let. Věří si, je klidný," smekl před ním spoluhráč Nate Thompson.

Ano, skálopevná psychika je jednou z Hartových zbraní. I díky ní se o víkendu stal nejmladším brankářem, který kdy pro Philly vychytal v play-off výhru. Je darem z nebes? Ano i ne. Mentální odolnost totiž Hart od dětství rozvíjel.

Dodnes spolupracuje s Johnem Stevensonem, známým sportovním psychologem z Edmontonu. "Ohromně mi pomohl. V hokejové kariéře i v životě. Stal se mým přítelem," povídal talentovaný brankář před časem.

Hart si dobře uvědomuje, že pro jeho řemeslo je psychika extrémně důležitá. "Hlava má zásadní vliv, tvoří až 90 procent gólmanova výkonu," zdůraznil.

Nejde o žádné klišé, ve vypjatých duelech se jednoduše nesmíte sesypat. Je potřeba unést tlak a smířit se s faktem, že vás sledují miliony lidí a rozebírají každou vaší chybu.

Thompsonovi svou rozvahou a sebedůvěrou připomíná Hart jiného kanadského fantoma v masce. "Evokuje mi gólmana, s nímž jsem hrával v Montrealu." Modří už vědí, samozřejmě měl Thompson na mysli Careyho Price.

Je až symbolické, že právě Hart by měl časem vystřídat Price na pozici jedničky u reprezentace. Loni sbíral první zkušenosti se seniorským mezinárodním hokejem na MS (chytal brilantně a domů si odvezl stříbro), dokonce ho někteří pasují do role jedničky pro příští olympiádu.

Další tak odvážní nejsou, nicméně Hartovo jméno najdete po Priceho boku snad v každé dosud zveřejněné predikci pro OH 2022. Cesta za pěti kruhy je pro Harta každopádně v tuto chvíli hudbou budoucnosti. Momentálně žije jinou výzvou.

Chce Flyers pomoci k dalším vítězstvím. I jeho přitahuje Stanley Cup. Vykročil za ním stylově.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.