bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Legenda 68: Jedenáct bodů za řízek s majonézou

2. srpna 2021, 15:47

Jiří Lacina

Léto je vhodným obdobím pro vzpomínání. Po uceleném seriálu o Jaromíru Jágrovi, který jsme vám přinesli už před několika lety, si separátně připomeneme další z legendárních příhod slavné osmašedesátky.

Byl podzim 1994. Liga s Hráčskou asociací se do sebe poprvé zaklesly natolik, že došlo k výluce. Hvězdy NHL, hlavně ty s evropskými kořeny, dostaly možnost předvést svůj kumšt domácímu publiku. Jaromír Jágr, v sezóně 1993-94 desátý muž kanadského bodování NHL, odehrál jedenáct zápasů za Kladno, v nichž nasbíral 22 bodů (8+14).

Nešlo o jedinou Jágrovu zastávku po klubech starého kontinentu. Zahrál si také za italské Bolzano. A stihnul rovněž odcestovat do Gelsenkirchenu, kde odehrál jeden duel za německý Schalker.

Jardo, neměl bys čas?

Od agenta už měl zprávy, že se blíží závěr výluky, pořád měl týden až dva k dobru. Mládí má hodně energie, Jágr nemínil ten čas proflákat. V té době přišla nabídka z Německa. Peter Fiala, trenér druholigového Schalker, znal Jágra z Kladna a rozhodl se jej oslovit.

Dvaadvacetiletý borec kývnul a v lednu 1995 odfrčel do Německa.

„Osobně jsem ho vyzvednul na letišti, mezitím jsme zamluvili nejdražší apartmá v hotelu. On ale upřednostnil přespání u Fialy, neměl víc než jeden kufr. Nakonec spal u něj na gauči,“ vzpomínal později týmový pokladník Gerd Mayer v rozhovoru pro Reiver Sport.

Jágr nechtěl za zápas ani žádné peníze.

„Jediné, na čem trval, byl řízek s hranolky a majonézou,“ smál se Mayer.

Pokud už jste také pomysleli na pojistku, myslíte správně. Jágr tehdy ještě nevydělával tolik jako v pozdějších letech. V sezónách 1993-95 inkasoval v Pittsburghu 1,4 a 1,6 miliónů dolarů, po první Art Ross Trophy v roce 1995 podepsal nový, lukrativnější kontrakt. Sedm tisíc dolarů na pojistku se podařilo sehnat přes místního sponzora.

Pojistka byla striktně určena na jediný den a čas 20.00-23.00. Dokonce i rolba vjela na led později, aby se hvězda NHL neobjevila na ploše moc brzo!

Místním to všechno stálo za to. Na první Jágrův gól čekali 27 vteřin. Pak už hlavně nahrával a tvořil pro ostatní. Domácí nakonec vyhráli 20:2 a Jágr se podepsal pod jedenáct branek (1+10). Po utkání se fanouškům několik hodin podepisoval, což neupadlo v zapomnění.

„Ten řízek dostal taky, žádný arogantní týpek,“ vyzdvihl Mayer.

V kariéře slavné osmašedesátky určitě nehraje krátká německá anabáze nijak významnou roli; místní trenér, hráči, kluboví personál i fanoušci si jej ale nepochybně pamatují navždy.

Legenda 68: Poslední útočný festival v památné sezóně 1995-96
Legenda 68: Jágrova supertrefa nadchla NHL
Legenda 68: Maraton osmi třetin aneb nejdelší zápas moderní historie
Legenda 68: První a poslední čtyřgólový večer, dvanáct bodujících Čechů
Legenda 68: Play off 1992 a Jágrův nejslavnější gól
Legenda 68: Rocková hvězda a její čtyřbodové entrée v Dallasu
Legenda 68: Přesilovkový „masakr“ Islanders a sedm bodů za jediný večer
Legenda 68: Dva hattricky za šedesát minut aneb jak Lemieux s Jágrem vypráskali Rangers
Legenda 68: Hororový závěr sezóny a rekordní zápisy do statistik Jezdců
Legenda 68: Ještě jednou sedm bodů, v nejlepším zápase za Washington
Legenda 68: Lemieuxův comeback a pátá Art Ross Trophy pro Jágra

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.