bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kompromis vedoucí k výměně? Dubois se upsal Columbusu na dva roky

1. ledna 2021, 13:15

Patrik Czepiec

Když včera Pierre-Luc Dubois držel v ruce sklenku šampaňského a přál svým příbuzným šťastný nový rok, zároveň si jistě připíjel na své hokejové zítřky. Jen několik hodin předtím se totiž oficiálně stvrdilo dvouleté prodloužení jeho smlouvy u Blue Jackets. Columbus však ještě zdaleka nevyhrál. Reportér serveru The Athletic Pierre LeBrun přinesl informaci o tom, že mladý centr chce z Ohia pryč.

Současný kontrakt umožňuje teprve dvaadvacetiletému Kanaďanovi, aby se zúčastnil tréninkového kempu. I z hlediska potenciální výnosnosti však disponuje smlouva skvělými parametry. Dubois po tři roky, které doposud strávil v NHL, nikdy nevypadl z první trojky klubového bodování a v uplynulé základní části byl vůbec nejlepší. Emil Bemström, Liam Foudy nebo Alexandre Texier disponují parádním talentem, ale Dubois je prostě jen jeden. 

Právě proto znamená 3,35 milionu dolarů solidní částku, která se v následující sezoně může skvěle vyplatit. Pravda, základní část bude výrazně zkrácená, i tak se ale talentovaným mladíkům v NHL mnohdy rozdávají vyšší sumy. Od příští sezony už třetí volba draftu 2016 vydělá 6,65 milionu. Pokud však bude pokračovat ve svých solidních výkonech, není co řešit. 

Dubois vs. Kekäläinen?

Jenže Pierre LeBrun odhaluje zjištění, které by do tohoto krátkodobého výhledu mohlo hodit nečekané vidle. Vztah Duboise a vedení Columbusu se údajně během podzimního vyjednávání významně změnil, navíc v negativním směru. Údajně se může stát, že rodák z provincie Quebec dříve nebo později zažádá o přestup. Není nic horšího než spoléhat na hokejistu, který obléká nenáviděný dres. Sluší se ovšem dodat, že zprávu The Athletic nepotvrdil nikdo z oficiálních míst ani hráčův agent. 

Dvouleté přemostění každopádně těmto dohadům dost nahrává. Ke krátkodobé variantě se totiž přikláněl sám Dubois. Patrně z toho důvodu, aby generální manažer Jarmo Kekäläinen vyzkoušel jeho hodnotu na výměnném tržišti a bezmála stokilový střední útočník nemusel u Blue Jackets strávit své nejplodnější časy.

„Jsem rád, že jsme smlouvu dopekli a můžu se vrátit zpátky k hokeji. Vzhledem k tomu, co se nyní děje ve světě, je to skvělé,” komentoval pro oficiální stránky ligy svůj podpis Dubois. „Mám radost a těším se na spoluhráče v tréninkovém kempu, stejně jako na start další sezony.”

Běžné formální fráze, řeknete si. Jenže vycítit z nich vděk vůči organizaci nebo touhu zabojovat o blyštivou trofej pro vítěze dá zabrat. Ve chvíli, kdy začne Dubois fungovat jako samostatná jednotka, kterou osud vlastního klubu příliš nezajímá, mohou Blue Jackets očekávat těžký pád. Vždyť loňskou sezonu zachraňovali v podstatě až po Vánocích. 

Dříve „dezertoval” třeba Johansen

Kde je tedy zakopaný pes? Slyší na jméno Jarmo Kekäläinen. Svérázný Fin dokázal to, co žádný jiný Evropan před ním a zatím ani po něm. Stal se generálním manažerem u týmu z NHL. Ovšem taktikou neoblomného kupce v minulosti proti sobě poštval už několik hvězd. 

V roce 2014 podepsal Ryana Johansena, aby hned v nadcházející sezoně nabídl jeho práva za Setha Jonese. Přestupu nikdy nelitoval, dodnes se o něm mluví jen v superlativech, ale právě na této výměně lze krásně vidět, že ne všichni hráči zvládnou Kekäläinenův způsob vyjednávání snést. Dalším příkladem může být odchod Artěmije Panarina, Sergeje Bobrovského nebo Matta Duchenea prostřednictvím trhu nechráněných hráčů. Jmenovaní pánové se nikterak vážně nesnažili dohodnout na další spolupráci s Blue Jackets.

„Pierre-Luc je talentovaný, mladý hráč se skvělým potenciálem. Těšíme se, jakým způsem se bude nadále zlepšovat a co přinese našemu týmu,” uvedl generální manažer na adresu Duboise.

Pakliže se situace uklidní a držitel stříbrné medaile z juniorského i seniorského šampionátu zakotví v Columbusu na delší dobu, téměř jistě se stane hnacím motorem ofenzivy klubu v následujících několika letech. Do této chvíle zvládl v NHL za 234 zápasů skvělých 158 bodů. Pokud by ale napodobil kočovný život svého otce Érica, který po draftu vystřídal ECHL, AHL, CHL, IHL a zahrál si i anglickou nebo německou soutěž, stavba mladého jádra Blue Jackets se zásadně odsune. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.