bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kometa MS si hlasitě řekla o NHL. Práva na ni drží Vancouver

29. května 2023, 12:00

David Zlomek

Na pohádce, kterou na mistrovství světa napsal lotyšský výběr, měl zásadní podíl. Brankář Arturs Silovs patřil mezi komety šampionátu. Nicméně týmy z NHL si musí nechat zajít chuť. Silovs je zadaný, patří Vancouveru. Co s ním?

Dvaadvacetiletý brankář nastoupil ve všech deseti zápasech s úspěšností zákroků 92,1 % a průměrem 2,20 inkasovaných branek, a to včetně 40 zákroků při vítězství 4:3 nad Spojenými státy, které Lotyšsku zajistilo bronz. Je teprve pátým brankářem, který byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem od roku 1999, kdy se tato cena poprvé udělovala. Kromě toho byl vyhlášen i nejlepším brankařem turnaje. 

Silovse si vybral Vancouver Canucks v šestém kole draftu 2019 a mladý brankář strávil část předchozích tří sezón vývojem v systému Canucks. V sezóně 2022/23 odchytal v dresu Abbotsford Canucks v AHL 44 zápasů základní části.

Silovs strávil část sezóny také v NHL poté, co Vancouver postihla pohroma zranění brankářů. Nastoupil v pěti zápasech s úspěšností zákroků 90,8 % a zapsal tři výhry.

Jeho výkony v NHL spolu s jeho výkony na mezinárodní scéně přiměly mnoho fanoušků Canucks k zamyšlení, zda je Silovs připraven převzít roli náhradního gólmana za Thatcherem Demkem.

Druhý názor se ale řečnicky ptá, jestli to má cenu. Jestli totiž bude Demko zdravý, bude hrát hodně. 

„Nemá smysl tady Silovse mít natrvalo, když Thatcher odchytá 80 procent zápasů,“ myslí si například bývalý brankář John Garrett. „Výhodou toho, že máte farmářský tým velmi blízko v Abbotsfordu, je, že ho tam můžete nechat pravidelně chytat a v případě zranění ho přivést jako záskok.“

Nicméně v NHL už ukázal, že dokáže obstát. „Jistě, level šikovnosti a rychlosti je úplně jiný, ale byla to zábava a jsem rád, že jsem mohl získat takové zkušenosti,“ řekl tehdy. 

Příští sezona bude zajímavá nejen z hlediska toho, jestli potvrdí formu ze světového šampionátu, ale také proto, že je posledním ročníkem v jeho smlouvě. Bude tak bojovat o novou, což na hráče přináší vždy tlak navíc.

Na světovém šampionátu ale naplno ukázal, že může čelit komukoliv. Ve dvaadvaceti má celou kariéru před sebou!

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.