bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Když se vrátil Blonďatý Démon. Jak Lafleur oblékl dres Rangers a dobyl Montreal

19. srpna 2019, 14:30

Tomáš Zatloukal

Už čtyři roky byl v "důchodu" a fanoušci nostalgicky vzpomínali na časy, kdy nechával na kluzištích NHL vlát své dlouhé plavé vlasy. Mezitím ho komise zvolila do Síně slávy, čímž se definitivně ztvrdil jeho status nesmrtelné hokejové legendy. Pak přišel šok, Guy Lafleur v necelých sedmatřiceti letech ohlásil návrat. Od té chvíle dnes uplynulo 31 let.

S Montrealem získal pět Stanley Cupů, ale nebyli to Canadiens, koho si Lafleur zvolil pro svůj comeback.

Ne, elegantní bruslař s přezdívkou Blonďatý démon hledal jinde. Nejprve usiloval o šanci v Los Angeles, tuze ho lákala možnost zahrát si s Waynem Gretzkym. Chtěl mu dělat pravé křídlo. Králové ale odmítli.

A tak se frankofonní Kanaďan domluvil s newyorskými Rangers. Ač byl nezpochybnitelnou ikonou, nedostal nic zadarmo. Lví hřívu už měl řidší, tělo zchátralejší, čelo mu začaly rozrývat vrásky, 

V přípravném kempu měl ukázat, zda po čtyřech letech bez hokeje stačí na tempo NHL. V kabině se tehdy potkal s dvacetiletým Brianem Leetchem, Johnu Vanbiesbrouckovi tehdy bylo pětadvacet. Oba představovali výkvět už zcela jiné hokejové generace, borce, jimž měla patřit budoucnost.

"To je teprve podruhé v mé kariéře, kdy musím bojovat o místo v týmu v tréninkovém kempu," povídal Lafleur zámořským novinářům.

V Madison Square Garden narazil nejen na vycházející hvězdy, ale také na svého letitého rivala. Marcela Dionna, dvojku draftu 1971. Lafleur se tehdy stal jedničkou a nepřímo odsoudil svého generačního souputníka ke kariéře bez stříbrného poháru.

Lafleur neměl nic jistého, dokud v přípravném mači proti edmontonským Oilers nenadchl nejen soupeřova kapitána Marka Messiera, ale hlavně Michela Bergerona, kouče Blueshirts.

Na Manhattanu krátce poté podepsal roční smlouvu a hlásil: "Věřil jsem si, že se do týmu dostanu. A co předvedu? Myslím, že mohu nastřílet 25 gólů. Je to možné, ne že ne. Spousta lidí považovala za nemožný už jen můj návrat."

Trenér Bergeron rodáka z quebeckého Tursa chválil, před Lafleurem smekl. "Všichni jsme se shodli (včetně generálního manažera Phila Esposita), že byl jedním z nejlepších hokejistů v našem kempu. Místo v mančaftu si plně zaslouží."

Lafleur v ostrých zápasech nedominoval, nicméně dozajista ukázal, že se Bergeron s Espositem nespletli. Elegance, šikovnost, nápaditost i střelecký instinkt byly zpátky. Vynikaly možná o to více, že si Lafleura každý na ledě všiml, protože díky výjimce v pravidlech nemusel nosit přilbu a hrál prostovlasý.

I kvůli zraněnému kolenu pětadvacet gólů nedal, trefil se ale hned osmnáctkrát a se 45 body byl v týmovém bodování osmý. Přispěl k postupu do play off.

Jeho královské představení přišlo za ohlušujícího aplausu v Montrealu. Návrat Blonďatého démona na tamní led byla ohromná událost. Sotva Lafleur vyjel na led, tribuny povstaly a tleskaly klubové legendě vestoje. Lidé skandovali: "Guy, Guy, Guy..."

A mocně plácali dlaněmi i při dvou trefách, které si Lafleur připsal. Dvakrát překonal Patricka Roye, brankářskou hvězdu Habs. Poté si užil ovace ještě jednou, to když byl vyhlášen hlavní hvězdou večera.

Podívejte se, jak Lafleur řádil proti Montreal Canadiens: 

 

Lafleurova druhá kariéra se neomezila jen na jednu sezonu, další dvě odbruslil opět pod vedením Bergerona doma v Quebecu za Nordiques.

Traduje se, že tehdy upřednostnil návrat do rodné provincie před nabídkou Kings. V LA totiž na Lafleura změnili názor a snažili se ho přivábit milionem dolarů. Nepochodili a jeden z nejlepších útočníků všech dob se loučil jako "národní" hrdina.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.