bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kapitán Ducks blízko významnému milníku. Getzlaf v neděli odehraje 1 000. zápas v NHL

2. listopadu 2019, 12:00

Ondřej Mach

Jen těžko si lze Anaheim Ducks představit bez Ryana Getzlafa. Kanadský útočník zahájil už desátou sezonu s kapitánským céčkem na hrudi a v neděli proti Chicagu překoná hranici 1000 odehraných utkání v National Hockey League.

Kačeři si vytáhlého útočníka vybrali v prvním kole Vstupního draftu v roce 2003. Getzlaf v nejslavnější hokejové soutěži debutoval na začátku sezony 2005/06 v chicagském United Center. Proti Blackhawks teď také shodou okolností nastoupí ke svému 1 000. utkání v NHL.

Stane se tak prvním hráčem Anaheimu, jenž na tuto úctyhodnou metu dosáhne. „Je to skvělé. Rozhodně nejsem milníkový typ, ale je to krok na cestě, která ukazuje vzájemnou loajalitu a všechno, co jsme společně s organizací dokázali,“ pravil Getzlaf v rozhovoru pro web The Athletic.

Rodák z Reginy toho za svoji dosavadní kariéru zvládl opravdu hodně. V kalifornském městě zvedl v roce 2007 nad hlavu Stanleyův pohár, třikrát si zahrál All-Star Game a získal dvě zlaté olympijské medaile. V dresu Ducks nastřílel 268 gólů a přidal 665 asistencí, v historickém bodování klubu mu s 933 body patří druhá příčka.

„Mám pocit, že jsem organizaci ukázal oddanost a ona mi ji vrátila. Je to jedna z věcí, na kterou jsem hrdý. Prožili jsme spolu dobré i zlé časy,“ pokračoval čtyřiatřicetiletý forvard.

Getzlaf rovněž od ročníku 2010/11 zastává roli kapitána. Věci se přitom před lety mohly odehrát úplně jinak. Blízko kapitánskému céčku byl totiž i Saku Koivu.

„Proběhlo hráčské hlasování a byla to remíza,“ odhalil po letech generální manažer týmu Bob Murray. S Randym Carlylem (bývalý trenér Ducks, pozn. red.) jsme nakonec rozhodli, že to bude Getzy. Ujistil nás v tom sám Saku, který přišel a povídal: ‘Ne. Getzy bude kapitán. Já mu pomůžu a budu ho podporovat‘.“

První rok pod novým vůdcem zažil i Cam Fowler, nynější opora zadních řad. „Nejdůležitější bylo, že založil rodinu. Myslím, že musel přijít na to, jak oddělit život na ledě od osobního života. Teď má čtyři děti, viděl jsem tu změnu. Ale co se týče jeho vůdcovských schopností, ty zůstávají stejné,“ myslí si dvanáctka draftu z roku 2010.

„Vždycky jde příkladem. Když jsme to potřebovali, tak nás nakopal do zadku. Jeho vůdcovství se za ty roky moc nezměnilo,“ dodal Fowler.

Vůdcovství je jedna z vlastností, která Getzlafa zdobí i nyní. Pod novým koučem Dallasem Eakinsem nemá tak vysoký icetime jako dřív, přesto je pro tým velmi důležitý a pomáhá s vývojem mladých hráčů.

„Ukazuje, jakou je osobností. Všechno je jen o zlepšení týmu. Od té doby, co ho znám, jde jen o tým. Getzy sbírá body, ale nezáleží mu na tom. Dělá jen všechno pro to, aby mužstvo bylo v co nejlepší pozici,“ uzavřel Fowler. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.