bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Kalkulovaný risk? Blues novou smlouvou pro Parayka spouští balancovník o zlatého bludišťáka

2. září 2021, 17:50

Patrik Czepiec

Vedení St. Louis během včerejšího večera oznámilo detaily nového kontraktu pro klíčového obránce Coltona Parayka. Osmadvacetiletý bek odehraje nadcházející sezonu pod současnou smlouvou, aby mu následně začala vynášet osmiletá dohoda v hodnotě 52 milionů dolarů. Zdá se, že Blues parádně ušetřili. Má to však háček. Pokud se budou opakovat Paraykovy zdravotní problémy z letošní základní části, může se hravě stát nadbytečným žroutem výplat.

Generální manažer Doug Armstrong měl na stole dva scénáře.

Tak zaprvé: mohl počkat, jak se situace vyvine v další sezoně, a riskovat tím ztrátu druhého stavebního kamene bez jakékoliv satisfakce v průběhu dvou let. Před rokem přes trh volných hráčů opustil klub Alex Pietrangelo, který nyní srdnatě válčí za Vegas.

Druhá možnost? Zkusit s Paraykem vyjednat budoucí spolupráci už nyní, ušetřit nezanedbatelné miliony na jeho výplatní pásce, ale zato s rizikem, že mohou následovat další Paraykovy trable se zády. A přesně to se stalo.

Zranění? Může potkat každého

„V NHL jsou zranění na denním pořádku. Je to zkrátka součást fyzického sportu,“ myslí si Armstrong ve výpovědi pro The Athletic. „Mluvili jsme s týmem lékařů a byli jsme připraveni podstoupit tento risk. Ale to se týká prakticky všech hráčů, které podepisujete na tak dlouhou dobu. Víme, jak se o sebe Colton stará, jak dobře jí a dře v posilovně, takže zároveň věříme, že se mu potíže vyhnou.“

V minulé sezoně tomu tak ale nebylo. Parayko se od týmu mezi únorem a dubnem odloučil téměř na dva měsíce. I když se pak vrátil v dobré kondici, neexistuje záruka, že se v dalších letech obejde bez operace nebo dlouhodobé přestávky.

Blues k takovému hazardu přiměly v první řadě finance. Parayko může během blížícího se ročníku ještě hokejově povyrůst a průměrná gáže 6,5 milionu dolarů pak bude působit přímo pohádkově. Už letos zadáci Zach Werenski, Seth Jones, Darnell Nurse, Dougie Hamilton nebo Cale Makar podepsali smlouvy přesahující výdělek devíti milionů ročně. Parayko se vedle nich určitě výkonnostně neztratí.

St. Louis = Parayko! Aspoň do roku 2030

Zároveň je tu „jistota“ dlouhodobého zabezpečení modré čáry. Uvážíme-li předpoklad, že Colton Parayko se skutečně bude vyhýbat významnějším zraněním, může obhospodařovat defenzivní pásmo Blues až do sezony 2029-30. Je to ostatně maximální délka, kterou současná kolektivní dohoda mezi NHL a NHLPA dovoluje.

„Když si uvědomím, že modrou notu budu mít na prsou ještě devět let… nemůžu se dočkat. V St. Louis už jsem šest sezon a chtěl jsem, aby to tak bylo i nadále,“ sděloval šťastný Parayko oficiálním stránkám klubu. „Jakmile jsem s Blues v roce 2019 vyhrál Stanley Cup, bylo to mimořádné. Toužil jsem po šanci dokázat něco podobného znovu.“

Doposud kanadský bek za St. Louis odehrál 418 utkání základní části, ve kterých zaznamenal 171 bodů (41+130). Zároveň je velmi dobrý v hodnocení plus/minus, v celkovém součtu hlásí hodnotu +54. Letos zaokrouhlil počet startů v play off na 70.

„Má velkou sílu, skvělý dosah, na bruslích se pohybuje opravdu dynamicky,“ hodnotí Armstrong. „Je to hráč, který má rád výraznější porci minut. Nadále bude enormně důležitou součástí naší organizace.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.