bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ještě jednou v záři reflektorů: Jarome Iginla se dočká vyvěšení dresu

20. ledna 2019, 19:30

Jiří Lacina

Ještě jednou zamává fanouškům a užije si jejich pozornost. A kde jinde než „doma“. Tam, kde strávil většinu báječné hokejové kariéry. Jak oznámil klub Calgary Flames, dres číslo 12, který zde nosil Jarome Iginla, bude vyvěšen pod strop haly a číslo navždy vyřazeno z užívání. Kapesníky s sebou, jak už to při podobných akcích chodí, očekává se emotivní zážitek.

Speciální okamžik je naplánován na sobotu 2. března, kdy přijede do Calgary Minnesota Wild. Zápas má být v rámci pořadu Hockey Night in Canada přenášen po celé zemi. „Je to obrovská pocta a velké vzrušení. Abych byl upřímný, trochu snová záležitost,“ nechal se slyšet hlavní hrdina večera.

„Těším se na to, ale nevím co očekávat, jak zvládnu emoce. Jsem samozřejmě natěšený. Moje děti už se zajímají o hokej, včetně NHL, bude úžasné sdílet to všechno s rodinou. Mít je tam, včetně přátel a fanoušků, to bude něco výjimečného. Jsem za ten hold organizaci a majitelům Flames extrémně vděčný.“

Iginla vstoupil do NHL jako hráč Calgary v devatenácti letech. V letech 1996-2013 zde odehrál šestnáct sezón a je klubovým lídrem v počtu nastřílených gólů i nasbíraných bodů. Jeho dvanáctka se přidá k devítce Lannyho McDonalda a třicítce Mike Vernona, což jsou zatím jediná oficiálně vyřazená čísla v historii Flames. Dva další hráči – Al MacInnis a Joe Nieuwendyk – byli poctěni v rámci programu „Navždy plamenem“ (Forever a Flame).

Z Calgary odešel až v roce 2013. Závěrečné zhruba čtyři roky kariéry rozdělil mezi Pittsburgh, Boston, Colorado a Los Angeles. Nikde už nebyl tak úspěšný jako v Albertě. V sezóně 2001-02 zde nastřílel 52 branek a stal se nejlepším kanonýrem NHL. Stejný úspěch zopakoval o dva roky později, kdy se o titul podělil s Rickem Nashem a Iljou Kovalčukem (všichni tři dali 41 gólů).

Stanley Cup nikdy nevyhrál, roce 2004 dovedl Calgary coby kapitán aspoň do finále, kde Plameny nestačily na Tampu Bay. Byla to Iginlova první sezóna, kdy nosil na dresu céčko, které mu zůstalo až do jeho odchodu o devět let později. Jako připomínka tohoto play off slavná bitka s Vincentem Lecavalierem.

„Všichni jsme na Jaromea hrdí jako na gentlemana a neobyčejného hráče. Jménem vlastníků Flames a celé organizace mu gratulujeme k úžasné kariéře,“ napsal Ken King, výkonný ředitel Calgary Sports & Entertainment.

„Šestnáct let byl středobodem klubové kultury Flames. Určoval standardy a stanovil odkaz, který je opatrován pro budoucí generace. Profiloval se jako slušný, pokorný a důstojný hráč, s patřičným ohněm a vášní ve hře. Jsme poctěni, že budeme mít jeho dvanáctku vyvěšenou ve Scotiabank Saddledome,“ dodává se v prohlášení.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.