bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Je mi pětapadesát, žertuje Ovečkin a šetří síly. Ruská mašina rezne, ale dál zůstává nerozbitnou

25. března 2021, 11:00

Tomáš Zatloukal

Nanejvýš šest mačů. Víc jich Alex Ovečkin za sezonu kvůli zraněním nikdy nezmeškal. Jeho tělo vykazuje obdivuhodnou, jágrovskou odolnost. Patrně podělil náramné geny. K tomu je kanonýr washingtonských Capitals houževnatý a obětavý. Hrává se šrámy, kvůli nimž by jiní odpočívali. Je mu pětatřicet a dosud nemusel řešit zásadní zdravotní trable, přesto i pouhé vynechání tréninku u něj coby ligové superstar vyvolává pozdvižení. Ovečkin pauzíroval v únoru, další absenci zapsal teď v úterý.

Proč Ovečkin v úterý chyběl?

U jeho jména svítilo na zámořských webech tajemné "lower body injury", tedy zranění v dolní části těla. A také údaj, že se nejedná o nic vážného a návrat na led by měl být otázkou dnů.

Washingtonský kouč Peter Laviolette následně neprozradil, co přesně moskevského rodáka trápí, přesto fanoušky Caps uklidnil. "Podle mého Alex o sebe jen více pečuje," pověděl.

Jinými slovy, Ovečkin si jednoduše chtěl, podobně jako v únoru, orazit. Tehdy vynechaný trénink komentoval se slovy: "Víte, je mi pětapadesát, tak musím odpočívat." Byla to nadsázka, ovšem pravdivá.

Snajpr s osmičkou na zádech nemládne a podepisují se na něm přibývající roky, tvrdé zákroky soupeřů i srážky se spoluhráči (v posledním utkání se střel s Jevgenijem Kuzněcovem). Všechno bolí víc, regenerace trvá déle.

Ruská mašina zkrátka pomalu rezne, ale dál zůstává nerozbitnou. Vážná zranění se Ovečkinovi vyhýbají. Ostatně ve středu už opět trénoval a je možné, že v noci na pátek naskočí proti New Jersey Devils.

"Je skvělé vidět Alexe opět na ledě. V tuhle chvíli ale neumím říct, zda nastoupí, nebo ne. Ale samozřejmě doufám, že naskočí," pověděl Laviolette pro NHL.com.

Kapitán Capitals v sobotním zápase s NY Rangers krátce zmizel do kabin, pak se ale vrátil a ze všech washingtonských forvardů odehrál nejvíce času (přes 23 minut). Skutečně ho tedy netrápilo, případně stále netrápí, nic zásadního.

Mimochodem, víte, odkud pochází Ovečkinova slavná hláška "Ruská mašina se nikdy nerozbije"?

Poprvé ji devítinásobný vítěz Richardovy trofeje použil nejspíše v roce 2006 před duelem s Vancouver Canucks. Novinář Tarik El-Bashir z The Athletic vzpomíná, že Ovečkin měl tehdy za sebou bolestivé nastřelení nohy.

Když se ho žurnalisté ptali, zda bude hrát, prohodil onu legendární formulku. Tu měl, podle bývalého gólmana Tima Thomase, zopakovat o tři roky později při Utkání hvězd v Montrealu.

Thomas Ovečkina při samostatném nájezdu nechtěně podrazil a elitní střelec následně v domácí hale Habs naboural hlavou do mantinelu. "Jel jsem za ním a zeptal se ho, zda je v pořádku. Zazubil se a prohodil: Ruská mašina se nikdy nerozbije."

Platí to dodnes. Ovečkin chybí v sestavě Caps kvůli zdravotním trablům jen výjimečně. Letos sice vynechal čtyři partie, ale k tomu došlo kvůli zapsání na COVID listinu. Scházel se totiž s krajany na hotelovém pokoji, včetně nakaženého Ilji Samsonova.

Když se Samsonov dozvěděl o pozitivním testu, musel své parťáky nahlásit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.