bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jakub Lauko už nechce k juniorům. Cílem je minimálně AHL

18. července 2019, 8:50

David Zlomek

Loni na podzim vedení Bostonu Bruins po zářijovém kempu rozhodlo, že Jakub Lauko zamíří na rok k juniorům do QMJHL. Nebyl z toho vůbec nadšený. Cílem však mělo být, aby se tak nějak odnaučil evropský hokej a zvykl si na ten zámořský.

Poté, co se mu povedl kemp, ve kterém vstřelil několik gólů, myslel na to, že by mohl rovnou na farmu do AHL. Přivodil si ale zranění, které jen podtrhlo rozhodnutí jít k juniorům. To se nakonec ukázalo jako nejrozumnější. Zvykl si na novou zem, nový jazyk a tamní hokejovou kulturu. Ale hlavně se stal lepším hráčem.

Před pár týdny se ovšem na vývojovém kempu pro mladíky Bostonu Jakub Lauko neobjevil. Konal se totiž jenom chvilku po skončení sezony. Jeho tým Rouyn-Noranda se přitom dostal až do prestižního Memorial Cupu, který nakonec vyhrál.

„První měsíce jsem to tam nenáviděl,” řekl Lauko, jenž končil sezonu se zraněním. „Když se ale teď ohlédnu, vidím zisk dvou trofejí. Nakonec to byla dobrá volba. Jako hráč jsem se hodně změnil. Nejen, že jsem si zlepšil angličtinu, ale jsem jiný hráč i jiná osobnost. Jsem rád, že to rozhodnutí padlo.”

„Byla to pro mě velká zkušenost,” dodal ještě. „Byla to dlouhá sezona, potom playoff a nakonec i Memorial Cup. Byla to jízda, moc jsem si to užil. Koneckonců, teď mám dvě trofeje.”

To, že má potenciál, je jasná věc. Ví to samo sebou i Bruins. Talent ukázal už loni po draftu na vývojovém kempu a i na kempu na podzim. Mezi jeho největší přednosti patří hlavně střílení branek a houževnatost. Obojí v uplynulé sezoně ukázal. V základní části v 44 zápasech dal 21 gólů a přidal 20 asistencí. Onu houževnatost a bojovnost ukazoval pravidelně v playoff, kde byl také produktivní (6+7 v 19 zápasech).

Teď Lauka čeká druhý kemp. Je o rok starší, silnější a vyspělejší. Dostane už šanci zahrát si v hlavním týmu? Nebo alespoň na farmě v Providence?

„Loni přišel a měl dobrý kemp. Odvedl dobrou práci v tom, že přišel do USA a přizpůsobil se. Ze začátku to ale byla trochu výzva. Byl v Quebecu, kde se mluví anglicky i francouzsky, zvládl to skvěle,” chválil Lauka Jamie Langenbrunner, jeden z činovníků Bruins. „Na začátku měl trochu potíž, než si zvyknul, ale jak šla sezona dál, jeho výkony gradovaly. V to jsme doufali. Uvidíme, jak na tom bude na podzim.”

Není úplně jasné, kde Lauko bude v příští sezoně působit. A už vůbec ne, mluvíme-li o hlavním týmu. Novináři v zámoří se ale shodují, že se k Medvědům připojí dříve než později. Bruins si od něj hodně slibují, vždyť si ho vybrali ze 77. pozice.

„Těžko říct, kde budu hrát,” krčil rameny sám Lauko, jenž už má podepsaný nováčkovský kontrakt. „Půjdu tam a budu chtít urvat místo v Bostonu. Nikdy nevíte, co se může stát. Budu pozitivní a stane se, co se má stát. Přijedu nažhavený a připravený. O to místo se poperu. Jestli to nevyjde, budu se snažit o místo během sezony. Nebo i v příštích letech.”

Lauko má očividně výborný přístup k tomu, jaká je situace a jak to v NHL chodí. Na ledě je skvělý jakbysmet. Už za pár měsíců se ukáže, jestli je chvála na něj oprávněná a jestli si dokáže v devatenácti letech vybojovat místo v týmu Bostonu Bruins.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.