bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak Toronto vyřeší absenci Tavarese? Možností je sázka na Spezzu

19. října 2019, 2:00

Martin Schwarz

Po čtvrtečním utkání Washingtonu s Torontem vyplavala na povrch nepříjemná zpráva pro fanoušky Maple Leafs. Kapitán a tahoun týmu John Tavares si v závěru střetnutí s Capitals zlomil prst, což jej minimálně na dva týdny vyřadí ze zápasového tempa. Chybět bude odhadem šest utkání a trenéři kanadské organizace teď musí usilovně přemýšlet, jak jednoho z nejdůležitějších borců sestavy nahradit. Jedna varianta se přímo nabízí...

Poslat mezi mantinely ostříleného útočníka Jasona Spezzu, který letos odehrál pouze tři zápasy a zbytek partií sledoval z tribuny.

Možností je pochopitelně mnohem víc, ale právě zranění Tavarese a zaujmutí jeho místa v sestavě může být pro šestatřicetiletého Kanaďana odrazovým můstkem. V porovnání s Nickem Shorem, který jej prozatím vystrnadil ze sestavy a zaujmul pozici čtvrtého centra, má Spezza daleko větší ranec zkušeností z předchozích působení v Dallasu a Ottawě, kde často sbíral body po hrstech. Většinu kariéry navíc plnil roli klíčového hokejisty.

Poslední roky se mu sice tolik nedařilo (v uplynulých dvou letech nedosáhl ani na 30 kanadských bodů), přesto by nebylo správné jej zatracovat.

Ostatně Toronto Spezzu v létě jako neomezeně volného hráče nepodepsalo náhodou. Javorové listy sice vědí, že od borce s devatenáctkou na zádech nemohou očekávat enormní porci branek a nahrávek, pomoci týmu by však měl právě svými zkušenostmi. Proto by se jej Mike Babcock nemusel bát nasadit ani do přesilových her, kde bude Tavares v následujících dnech citelně chybět. Není co ztratit, za zkoušku Leafs nic nedají. Motivace má dvojka draftu 2001 víc než dost.

Disponuje skvělými technickými dovednostmi, dokáže rozdávat kotouče našim mladým útočníkům, a navíc výborně zvládá vhazování,“ vyjmenovával generální manažer Toronta Kyle Dubas Spezzovy přednosti první červencový den, kdy se rodák z města, ve kterém právě hraje, dohodl s klubem na ročním kontraktu.

To všechno stále platí. Hlavními důvody, proč Spezza vypadl ze základní sestavy, byla především jeho horší hra v oslabení a neplnění role čtvrtého centra podle Bacockových představ. V první nebo druhé lajně by však mohl povyskočit a začít ukazovat, že do něj modro-bílí nevložili důvěru omylem.

Soustředím se jen na další den a další zápas, abych se v Torontu mohl prosadit,“ řekl nedávno novinářům Jason Spezza. „Být hráčem, který v týmu plní jakoukoli důležitou roli, je pro přesně to, co mohu dělat,“ měl jasno.

Jisté samozřejmě je, že Jason Spezza, ani případný jiný záskok, Tavarese naplno nenahradí. Kapitán Maple Leafs v dosavadních osmi střetnutích posbíral 7 kanadských bodů (3+4) a trefil se i ve zmíněné partii proti Washingtonu.

Příští duel sehraje Toronto v neděli nad ránem středoevropského času proti Boston Bruins. Objeví se v sestavě i Jason Spezza?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.