bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jak k němu přišli? Gostisbehere ve své nováčkovské sezóně trhá rekordy

19. února 2016, 12:00

Vojtěch Balon

Hokejová Philadelphia se stále drží v boji o účast ve vyřazovacích bojích, za což může z velké části děkovat muži, jemuž zářná kariéra v nejlepší lize světa vůbec nebyla předpokládána - Shayneovi Gostisbehereovi - floridskému rodákovi, který bodoval už ve třinácti zápasech po sobě.

Tato šňůra řadí nevysokého zadáka na první místo mezi obránci-nováčky historie NHL, u padesát let existence slavících Flyers je pak prvním hráčem vůbec, jemuž se něco takového podařilo.

Vychrtlé děcko

Slova Shayne Gostisbehere a NHL přitom ještě před pár lety nešla vůbec dohromady. Metr osmdesát měřící obránce narozený na Floridě hrající kdesi v Connecticutu a nejlepší hokejová soutěž na planetě? Ne, to vážně ne, říkáte si.

Podobného názoru byl původně i skaut Letců John Riley, jehož zkušené oko ohodnotilo syna francouzského přistěhovalce do Spojených států jako "vychrtlé děcko". "Věřte mi, ale u něj jsem neměl onen pocit, že z něj vyroste hráč pro Flyers. Podle mě tehdy nevážil ani sedmdesát kilo," vzpomíná s úsměvem Riley, v současnosti vedoucí oddělení hráčského vývoje Letců. "Jasně, byl to šikovný malý kluk, ale to bylo tak všechno," dodal.

O dva roky později byl Gostisbehere Philadelphií draftován a po dalších třech letech se zcela nečekaně usadil v defenzívě oranžovočerných. Stal se více než plnohodnotnou náhradou ofenzivně laděných beků-veteránů Kimma Timonena a Marka Streita (první jmenovaný už kariéru ukončil, ten druhý se letos i vinou zranění výkonnostně souží) a už stihl překonat klubový rekord v bodové sérii.

Ano, to vychrtlé děcko.

"Jeho herní inteligence si v ničem nezadala s hráči z univerzitní ligy, navíc vyrostl. Pořád ale existovalo spoustu důvodů, proč jej nezvolit: jedním draftem už prošel bez povšimnutí, je příliš malý a navíc se narodil na Floridě, odkud to před ním nikdo do NHL nedotáhl," připouští Riley, "ale na konci si vlastně drbete hlavu, protože ten malý kluk je sakra dobrý," doplnil.

Tehdy skaut, dnes šéf hráčského vývoje viděl Gostisbeherea osobně v několika zápasech a záznam jednoho poslal i klubovému šéfovi skautingu Chrisovi Pryorovi se slovy "Tohle musíš vidět." "Celý rok jsme řešili, kterou volbu na něj použít. Sedmou? Šestou? Dobře, možná pátou nebo snad i čtvrtou," nastiňuje John Riley.

Ten floridský kluk byl nakonec zvolen už ve třetím kole, před ním Flyers v roce 2012 draftovali pouze Scotta Laughtona a Anthonyho Stolarze.

Stále je na čem pracovat

Shayne Gostisbehere svou bodovou explozí v letošním ročníku vyvolal poprask, ale především ve hře ve vlastním obranném pásmu má stále co pilovat. Dobré znamení pro Flyers je to, že na sobě neustále pracuje a před osobními statistikami upřednostňuje tým. Po sobotní porážce v New Jersey vypadal hodně nakvašeně, když se jej reportéři zeptali na jeho nově ustanovený rekord.

"Ještě na sobě musí zapracovat, než jej definitivně budeme považovat za základní stavební kámen naší defenzívy. Ale je to skvělý příběh, ne?" zakončil Riley.

To bezesporu. A právě takové příběhy má Amerika tuze ráda.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.