bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

J.T. Miller válí! Američan se ve Vancouveru zařadil za klubovou modlu Pavla Bureho

30. prosince 2021, 11:26

Patrik Czepiec

Kouč Bruce Boudreau se na počátku svého vancouverského angažmá jeví jako nejdokonalejší umělec. Přišel do kabiny, vzal štětec a náladu pokleslých Canucks přetřel jedním tahem narůžovo. Na vlně sedmi vítězství se skvěle veze třeba centr J.T. Miller, který může v 28 letech překonat své kariérní maximum. Navíc začal v historických ohledech stahovat náskok na zdánlivě nedostižnou ruskou raketu.

Na éru Pavla Bureho fanoušci Canucks vzpomínají dodnes, vždyť byla fenomenální. Stříbrný medailista z olympiády v Naganu dokázal za sedm ročníků s kosatkou na prsou nasbírat neuvěřitelných 388 bodů, přestože v sezoně 1995-96 nastoupil jen do 15 zápasů.

J.T. Miller se jeho číslům už asi nikdy nevyrovná. Přesto je přímý účastník snad nejlepšího přestupu Canucks za poslední dekádu hodně úderný. V premiérové sezoně v Kanadě dosáhl osobního maxima v hodnotě 72 bodů a v dalším roce, který z hlediska klubového výsledku absolutně nevyšel, si v 53 kláních přišel na 15 tref a 31 asistencí. 

Slušná vizitka. 

Výkony, které osmadvacetiletý střední útočník předvádí v tomto ročníku, by ho ovšem mohly katapultovat v očích hokejové veřejnosti ještě výš. Miller totiž ligou pořád tak nějak proplouvá s pověstí muže, který umí uštknout, ale nepatří k těm absolutně nejlepším.

Miller chválí změnu lodivoda

To by se mohlo po příchodu Bruce Boudreaua do Vancouveru změnit. Lajna Miller – Boeser – Pearson tvoří základ současné fazóny. Sází na forčeking, rychlý pohyb, obráncům jde z tlaku vyvinutého touto formací hlava kolem. Miller s Pearsonem zastávají role pracantů, Boeser se stará hlavně o střely ze slotu. Funguje to.

„Boudreau hokeji rozumí. Hráči pod ním cítí odpovědnost za výsledky, stejně tak celý tým,“ přibližuje pozitivní změnu pod novým koučem Miller. „Je to sice trenér ze staré školy, ale přinesl nám nový pohled na hru. Po koronavirové přestávce jsme se vrátili ještě silnější, protože nám mohl vysvětlit, co děláme špatně.“

Miller ještě pod Boudreauem nezažil bodově hluchý večer. A jeho slova se po celoplošné pauze skutečně naplnila. Proti San Jose udeřil třikrát, ve čtvrtečním duelu s Anaheimem, do té doby třetím týmem Západní konference, přidal gól a asistenci a dokázal se vyšplhat na osmé místo ligové produktivity. 

Pokud udrží současný průměr a nevypadne ze sestavy, bude na konci základní části atakovat hranici 90 bodů. Škoda jen, že nemůže být součástí amerického výběru na olympiádě v Pekingu.

„Byla by to skvělá zkušenost. Ovšem nastala situace, kdy je v popředí zdraví hráčů. Tak to prostě je,“ ví nejproduktivnější muž Canucks. „Abych byl upřímný, nikdy olympiáda nebyla něčím, co by mě inspirovalo. I když jsem v mládežnické reprezentaci vždy prožil zajímavé momenty, na první místo stavím tým, za který zrovna hraju. Navíc já jsem ani nepočítal s tím, že mě trenéři nároďáku určitě nominují. Proto nejsem moc zklamaný.“

Miluje tlak, a proto je tak dobrý

I když Miller nezažije mezinárodní srovnání s nejlepšími hráči planety, může se aspoň v rámci historických tabulek měřit s Pavlem Burem. Ruský forvard dokázal během štace na východě Kanady zaznamenat bodový průměr v hodnotě 1,12, Miller už se po duelu s Anaheimem vyšvihl na číslo 0,99. 

V rámci této statistiky jde tak o prvního, respektive druhého nejlepšího hráče v dějinách Canucks. Otázkou je pouze to, jak dlouho dokáže Miller s Burem, Mogilným a dalšími velikány Vancouveru držet krok. 

Zdá se, že pod taktovkou Bruce Boudreaua jeho forma ještě nějakou dobu přetrvá. Zkušený velitel vancouverské lavičky zase Millerovi děkuje za zachování vítězné šňůry. Přijít o ni mohl už ve druhém zápase s Bostonem, který rozhodovaly nájezdy. Klíčovým exekutorem byl právě 15. hráč draftu 2011.

„Chtěl jsem, aby jako první jel Elias Pettersson, protože jsem znal jeho 40% úspěšnost. Když nájezd nedal, pomyslel jsem si: J.T. přece miluje tlak. To jsem stihl poznat už po čtyřech dnech s týmem. Nebylo o čem,“ hlásil pak Boudreau pro The Star.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.