bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Instagram jako klíč ke vzkříšení. Bobrovskij opět září, odstřihl se od minulosti

13. listopadu 2021, 13:21

Tomáš Zatloukal

Hořce, velehořce pro něj skončila minulá sezona. Jen jako zdravý náhradník sledoval závěr prvního kola play-off s Tampou. O pár měsíců později Sergej Bobrovskij vládne brankářským statistikám, v kleci Floridy doslova čaruje. "Předvádí zákroky, které lámou zápasy," smeká před ním spoluhráč Sam Bennett. Co se od jara změnilo, proč "Bob" na podzim válí a opět připomíná gólmana, co dvakrát získal Vezinovu trofej? Důvodů je vícero, pojďte na tu mozaiku mrknout.

Před dvěma lety k Panterům přišel jako superhvězda.

Podepsal nejlukrativnější smlouvu v klubových dějinách – sedmiletou na 70 milionů dolarů. Novinové titulky plnil každým svým gestem. Třeba nákladným ziskem oblíbeného čísla, s Frankem Vatranem ho vyměnil za rolexky a večeře na celý rok. Očekávání byla obrovská.

Jenže Bobrovskému první dvě sezony u Cats nevyšly. Věděl, že po nich musí něco změnit. A tak se rozhodl smazat Instagram, chtěl se odpoutat od sociálních sítích, utéct od zbytečných vnějších vlivů. Prkotina? Ba ne, jeden z klíčů ke psychické pohodě.

K té bývalé opoře Columbusu či Philadelphie pomohla i velká životní změna. Stal se otcem. Zjistil, že život je víc než lapání puků.

Přes léto se navíc rozhodl z hlavy vyhnat minulé nezdary ("Co se stalo, nezměním. Je to minulost.") a odstřihl se od hokeje. S manželkou Olgou cestoval, učil se hrát na kytaru, chodil na koncerty. Naučil se žít současností.

Když přišel čas přípravných kempů, změnil přístup k chytání, přestal si nosit práci domů.

"Když jsem na stadionu, jsem stoprocentně ponořený do hry. Soustředím se, jdu do toho naplno. Jakmile ale opustím arenu, přestávám být profesionálním hokejistou," vysvětluje pro FLAHOCKEYNOW. Oddělil mentálně náročnou profesi od svého soukromí. Další skvělý tah.

Bobrovskij má po osmi zápasech – všechny odchytal špičkově – úspěšnost zákroků k 95 procentům. Průměr branek stlačil hluboko pod dvě na utkání. Jako třetí Rus dosáhl na metu 300 výher.

"Věříme v Boba," povídá Bennett, a dává tak jasně najevo, že kabina na Bobrovského spoléhá a stojí za ním.

Všichni vidí, kolik úsilí dává třiatřicetiletá star do přípravy na každý mač. Všímají si, jak dře na tréninku. Včetně Spencera Knighta, budoucí jedničky Panthers. Bobrovskij je pro něj dokonalým vzorem. "Obdivuju jeho zápal a nasazení. Maká naplno, ať už se mu daří, nebo ne."

V tomto ohledu byl rodák z Novokuzněcku vždycky perfekcionistou, díky znovunabyté psychické rovnováze i pár úpravám techniky a výstroje se to opět promítá na ledě. Bobrovskij je mezi třemi tyčemi trpělivější, už tolik nejančí jako v posledních dvou letech.

Možná mu prospěl i odchod Chrise Dreidgera, z něhož se vyklubal pro štědře placeného machra nečekaný konkurent. Těch kohoutů totiž bylo – včetně Knighta – na jednom smetišti moc. Navíc se zdálo jaksi nepřehledné, kdo má jakou pozici a proč.

Teď je to jasně dané – mazák Bobrovskij a zelenáč Knight, mistr a padawan. Oba s výkonnostním stropem, kterým se mohou pochlubit jen gólmani světové extratřídy. Knight vedle zkušenějšího kolegy roste, učí se od něj, zatímco společně pomáhají Kočkám k bodům.

Vycházejí spolu výborně. Vědí, že prostor dostanou oba. "Máme dobrý vztah, každý ale jdeme po jiné stezce. Máme vlastní život, svůj osud. Naším společným cílem je, abychom mužstvu pomohli co nejlepší brankařinou." 

Knightovi se to daří na jedničku, Bobrovskému dokonce na podtrženou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.