bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Huberdeau daruje mozek: Chci pomoct všem, co chrabře sloužili Kanadě

18. srpna 2022, 14:05

Tomáš Zatloukal

Nejskloňovanější jméno tohoto léta? Nepochybně Jonathan Huberdeau. Třetí nejproduktivnější plejer minulé sezony plnil palcové titulky, když byl vyměněn floridskými Pantery, jakmile vyjádřil ochotu dlouhodobě zůstat v Calgary a také bezprostředně po podpisu lukrativní smlouvy s Plameny. Teď frankofonní Kanaďan zaujal znovu. Spolu s bývalým astronautem Marcem Gameauem a dalšími 170 lidmi se rozhodl věnovat mozek pro výzkumné účely.

Když Huberdeau kývl na osmiletou smlouvu s Flames, ukázal, že borci z Kanady myslí jinak než Američané.

Mohl být po přestupu ze sluncem rozpáleného jihu USA do mrazivé Alberty ublížený, tesknit po rodině či zábavě, místo toho přijal, co mu hokejový osud nachystal a rozhodl se hrát před náročnými, leč oddanými calgarskými fanoušky.

Co na tom, že rukavice a čepici sundá jen na pár měsíců v roce a že bude přes tři tisíce kilometrů od domova. Klubu, v jehož dresu neodehrál ani mač, s přísným trenérem a působícím v klimaticky nehostinných podmínkách, se upsal na maximální možnou dobu.

Řekl si, že z Kanady se neutíká. Že mu to hrdost a vztah k rodné zemi nedovolí. Teď přišel s dalším gestem, kterým (nejen) u svých krajanů zaboduje. Věnoval mozek projektu, který se zabývá výzkumem několika závažných onemocnění.

Až Huberdeau zemře, přispěje tak k lepšímu porozumění a poznání traumatických poranění mozku, posttraumatické stresové poruchy či chronické traumatické encefalitidy. Přidává se k Benu Lovejoyovi, který se v roce 2017 stal prvním hráčem NHL, co se pro tento krok rozhodl.

"Coby profesionální hokejista si jsem vědom následků traumatických poranění mozku a jejich spojení s dalšími psychickými potížemi," míní Huberdeau, nejlepší nahrávač uplynulého ročníku. "Chci přispět k lepší kvalitě všech, co chrabře a oddaně sloužili vlasti."

Projekt. má totiž za cíl pomoci kanadským válečným veteránům.

 Jak uvedl zámořský web ESPN, mozek pro výzkumné účely v minulosti darovali z řad hokejistů NHL také Daniel Carcillo, Jeff Parker, J. T. Brown a Craig Adams. Všichni už jsou v hokejové penzi, jména Carcilla a Adamse najdete stejně jako to Lovejoyovo na Stanley Cupu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.