bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hrál v Nizozemsku, Ottawu už zná: McGuire je víc než ajťák za mikrofonem

13. července 2021, 11:14

Patrik Czepiec

Jardo, my to dokázali! V roce 1992 si mohl asistent trenéra Pierre McGuire potřást rukou s českým útočníkem Jaromírem Jágrem. Oba byli na počátku své profesionální kariéry a Pittsburgh dovedli k druhému Stanley Cupu v řadě. I když se pak jejich cesty rozcházejí, stali se legendami, jen na rozdílných polích. Nyní si chce McGuire připomenout časy, kdy pozoroval boj o Stanley Cup nejen jako televizní analytik. Vybral si Senators.

Potvrzeno!

Ottawa v pondělí oficiálně oznámila, že Pierre McGuire posílí týmovou infrastrukturu. Novinka se vydatně šířila už během víkendu, kdy si dlouholetý expert televizní stanice NBC střihl rozhovor se serverem Ottawa Sun. Bylo nad slunce jasné, že se chystá na nové angažmá.

S čím k Senators vůbec přichází? Dostává prostor jako viceprezident hráčského rozvoje. Zároveň tak uzavírá jakýsi kariérní kruh, jelikož na stejném místě krátce působil už v sezoně 1995-96, tehdy dokonce jako asistent trenéra.

„Za celou naši organizaci bych ho chtěl přivítat zpátky,“ otevřel tiskové prohlášení vlastník kanadského klubu Eugene Melnyk. „Rádi ho zařazujeme do naší manažerské skupiny. Jeho zkušenosti jsou zkrátka k nezaplacení, zvláště pak ve chvíli, kdy budujeme elitní tým. Pierre rozumí hře jako málokdo a také zná skvěle všechny hokejisty, takže jsem přesvědčený, že nám může pomoci s progresem na vyšší úroveň.“

Trenér Pens? Jo… ten slavný quarterback!

Životní příběh Pierra McGuirea patří k těm zajímavějším. Není to jen postarší pán v kulatých brýlích se vzhledem programátora ve výslužbě, který televizním divákům rozdává moudra o aktuálních hokejových tématech. Ledový sport mnohokrát okusil i z jiných úhlů.

Před více než 40 lety zastával obranné povinnosti na univerzitě v Hobartu, nikdy ale netíhnul k jedinému odvětví. Byl sportovcem tělem i duší. Kromě hole bral do rukou také baseballovou pálku, k tomu po dva roky působil jako quarterback u fotbalového týmu. Přestože u něj nakonec zvítězily brusle, na profesionální dráhu to nestačilo. Na rok zabloudil do Nizozemska, načež vyzkoušel tréninkový kemp oblíbených Devils. Když neuspěl ani tam, vrhnul se na trenéřinu.

Postupně se protloukal přes univerzitní mužstva, až se dostal k newyorské St. Lawrence University. Osud mu do cesty nastražil milé překvapení, jelikož na stejnou školu docházela dcera legendárního Scottyho Bowmana. Ten se s McGuirem blíže seznámil a jakmile přijal místo hlavního trenéra u Penguins, přistála ruka v rukávě. Profesionální scénou nepolíbený zelenáč se stal jeho asistentem.

Místní deník zvaný The Record oznamoval McGuireův příchod vcelku výstižně – titulkem „Lokální fotbalová hvězda míří na střídačku Pens“. Rodáka ze státu New Jersey nikdo nebral vážně, všichni jej považovali za hokejového outsidera. A třebaže v roce 1992 pomohl Jágrovi a spol. ke Stanley Cupu, prognózy se přece jen začaly plnit.

Porvali se mu hráči a asistent

Do této doby spadá také jeho první ottawská štace. Jako asistent vydržel u týmu pouhé dva měsíce a jeden den. Ještě předtím strávil dva roky u Hartfordu, kde si 67 zápasů připsal i jako tehdy nejmladší hlavní trenér v NHL. Ve 32 letech zcela zklamal, šlo o jedno z nejhorších představení v dějinách Whalers, a to nejen na ledě. V březnu 1994 se šest hráčů porvalo s asistentem trenéra v baru a musela je zadržet policie.

„Chtěli jsme se vydat určitým směrem, ale cítíme, že Pierre není v tuto chvíli mužem na správném místě,“ stroze okomentoval vyhazov kouče tehdejší generální manažer Hartfordu Paul Holmgren.

To pravé místo našel McGuire až v médiích. Seznam projektů, na kterých se za bezmála čtvrt století podílel, byste nevypsali ani na roli třívrstvého toaletního papíru. Ale aspoň namátkou: úspěšný program stanice TSN That’s Hockey, vedoucí analytik TSN pro kanadská mužstva, speciální vysílání k draftu nebo juniorskému mistrovství světa a možná nejpopulárnější formát jeho kariéry s názvem Inside The Glass.

Sběrač informací k vašim službám

Hlavních rolí se už přejedl. S nabytými zkušenostmi se vrací za oponu, rád by fungoval jako ta nejlepší divadelní nápověda. Věří, že to dokáže.

„Jsem opravdu nažhavený. Vidím, že bych této organizaci mohl pomoct,“ slibuje skrze Ottawa Sun. „Abyste udělali správné rozhodnutí, potřebujete spousty informací. To je moje silná stránka, jelikož je dokážu účinně získat. V poslední době mě skutečně bavilo sledovat dva týmy: Rangers a Ottawu. Oba totiž mají vizi, jak vybudují svou budoucnost.“

McGuire údajně podepsal smlouvu na tři roky. Ottawští fanoušci se modlí, aby opět nezůstalo u dvou neúspěšných měsíců.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.