bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1997-1998: Olympijská sezóna

Poprvé v historii NHL bylo možno tuto sezónu v zámoří označit přívlastkem olympijská. Stal se zázrak a lední hokej dostal na konci století velký dárek. NHL přerušila svoji spanilou jízdu a uvolnila všechny své poddané. ZOH 98 v Naganu tak mohly přivítat nejlepší hráče této hry. Zrodil se 'Turnaj století'. Byly to ale roky dřiny, jak pro vedení NHL, tak pro hráčskou asociaci, vymyslet ty nejoptimálnější podmínky, za kterých by bylo možné přerušit rozehranou soutěž kvůli prezentaci své ligy na ZOH.  

 

Vše bylo dokonale propočteno a připraveno, aby se tento turnaj mohl nejen uskutečnit, ale především vyplatit. Největší sledovanost a komerční úspěch slibovala případná finálová účast tzv. 'dream týmů' USA a Kanady. Stará dáma chtěla prostřednictvím OH demonstrovat světu důležitost a sílu zámořského hokeje na otevřené scéně. Nepovedlo se. V Naganu dominovaly evropské týmy, jejichž reprezentanti potvrdili oprávněnost svého zaměstnání v NHL.

 

Avizovaný a dlouho očekávaný 'Turnaj století' pro sebe získali poprvé v historii hráči České republiky. Kolektivní výkon nepostrádající týmového ducha byl postaven na famózních zákrocích brankáře Dominika Haška. Z klidu, s jakým likvidoval nájezdy nejlepších střelců naší planety, čerpali všichni spoluhráči tolik potřebnou energii, která byla nezbytná k poražení těch nejsilnějších hokejových reprezentací v historii ledního hokeje. Česká republika uštědřila pyšné NHL hned dvě rány. Na rozdíl od přesily zákeřných kanadských pěstí na MS ve Finsku 97 to byly údery čistě sportovní, v duchu fair play. Česká reprezentace nejenže vyřadila dva nejsilnější celky turnaje USA a posléze i Kanadu, ale především dokázala v 'Turnaji století' zvítězit, byť měla ve svém týmu ze všech favoritů ZOH nejmenší zastoupení hráčů působících v NHL.

 

Samotná základní část NHL se taktéž nesla ve znamení výborných výkonů evropských hráčů. Zpočátku válel Peter Forsberg, kterého až zranění připravilo o střelecký primát. Ten již podruhé ve své kariéře získal Jaromír Jágr a dokázal tak, že je v Pittsburghu důstojnou náhradou Maria Lemieuxe. Znovuzrození prožila 'Ruská raketa' Pavel Bure, jehož výkon na OH patřil k ozdobám turnaje, ale ve Vancouveru zůstal příliš osamocen, což znamenalo neúčast klubu v závěrečných zápasech play off. Stejný osud potkal i Teemu Selänneho ve slabém Anaheimu při absenci Paula Kariyi, který dal před hokejem přednost tahanicím s klubem o nový kontrakt. Na led ho vrátila až vidina blížících se OH. Bohužel pro Kanadu se tato naděje kanadského hokeje musela smířit s neúčastí v reprezentačním dresu po nevybíravém zákroku Garryho Sutera, jehož důsledkem byl otřes mozku. Detroit neúčastí Sergeje Fjodorova zase tolik netrpěl. S tou spoustou dalších výborných hráčů se snad ani špatně hrát nedá. Red Wings však udělali dobře, že s Fjodorovem nakonec smlouvu podepsali, neboť to, co stačí v lize, nemusí zdaleka stačit v poháru.

 

Největší zklamání zažili fanoušci v New Yorku, kteří se museli smířit s neúčastí obou slavných klubů v závěrečných vyřazovacích bojích. Ozdobou NHL byl famózní výkon Wayna Gretzkého, který byl po ZOH spolu s Dominikem Haškem jasně nejlepší hráč soutěže. Překonal opět některé rekordy, o kterých se snad nedá mluvit jako o oficiálních, protože Gretzky již delší dobu překonával jen sám sebe. Jako sedmatřicetiletý se v tabulce produktivity dokázal zařadit na čtvrté místo za mladé 'rychlíky', jako Jágr, Forsberg, Bure a další.

 

Z týmových výkonů bylo třeba vyzdvihnout celosezónní práci 'Hvězd' z Dallasu, jenž si vítězství v lize a tím pádem Presidentovu trofej plně zasloužily, i když o ni musely do poslední chvíle tvrdě bojovat s New Jersey Devils.

 

Ozdobou Stanley Cupu pak byly ve Východní konferenci výkony brankáře Dominika Haška, který se svojí olympijskou formou dokázal převést tým Buffala přes favorizované 'Letce' z Philadelphie v čele s Ericem Lindrosem. Semifinálová porážka s Washingtonem Capitals už je zase tak mrzet nemusela. Tým Capitals pod vedením nejlepšího amerického trenéra posledních let Rona Wilsona byl silnou a vyrovnanou partou kolem kapitána Dale Huntera, s vynikajícím střelcem Peterem Bondrou a brankářem Olafem Kölzigem. Nutno poznamenat, že skvělé tažení Capitals pohárem neuniklo ani pozornosti prezidenta USA Billa Clintona, který tým přišel osobně povzbudit do ochozů domácí haly.

 

V Západní konferenci zaujal heroický výkon hráčů Edmontonu, kteří dokázali zvrátit nepříznivý stav série s Coloradem z 1:3 na 4:3 ve svůj prospěch. V tomto duchu byl naprostou jedničkou gólman Oilers Curtis Joseph, jemuž brankářský úděl značně znepříjemňoval Peter Forsberg. I když si za výkony v základní části zasloužil Dallas Stars dojít co nejdál, byl v semifinále Stanley Cupu zastaven nejkompaktnějším týmem play off, Detroitem Red Wings, kterému se rozhodně vyplatilo sázet na zkušené a osvědčené hráčské opory. I tentokrát byl Steve Yzerman a jeho spoluhráči pod vedením Scotty Bowmana velice silným a tvrdým týmem pro každého, kdo se s ním měl tu čest utkat.

 

Finálová série Stanley Cupu se tak stala již počtvrté v řadě záležitostí dvou amerických klubů. S obhájci titulu Detroit Red Wings si změřili síly hráči týmu z hlavního města USA, Washingtonu Capitals. Přes veškerou a očividnou snahu nezlomili hráči Washingtonu prokletí posledních tří finálových sérií a stali se čtvrtým týmem v řadě, který prohrál, aniž by zvítězil alespoň v jednom z finálových zápasů. Nejblíže k vítězství měli Caps ve druhém utkání, které muselo svou dramatičností potěšit srdce každého hokejového fanouška. Hra ve vysokém tempu přinášela spoustu zajímavých situací před oběma brankáři. Blíže k vítězství měl tým Capitals a kdyby Esa Tikkanen trefil prázdnou svatyni již překonaného Chrise Osgooda, nebylo by co řešit. Škoda. Série mohla být o to zajímavější. Vůle po vítězství hráčů Detroitu byla zřejmě větší, a tak i tentokrát slavil úspěch profesorský hokej svěřenců Scotty Bowmana.

 

Závěrečného slavnostního ceremoniálu se zúčastnil muž, o kterém se v Detroitu během sezóny mluvilo nejvíce - Vladimír Konstantinov, jeden z hlavních strůjců loňského vítězství Red Wings. A tak bylo tento rok nejvíce ceněno gesto kapitána a nejlepšího hráče vítězného týmu Steva Yzermana, z jehož rukou putoval pohár do klína na invalidním vozíku upoutaného kamaráda.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.