bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1994-1995: Zkrácená sezóna

Nevyjasněný vztah mezi vedením soutěže a odborovou asociací hráčů trval v NHL prakticky od desetidenní stávky hráčů v roce 1992. Po dvou letech od poslední rozepře se nebyli zástupci obou stran schopni dohodnout o podmínkách nové kolektivní smlouvy. Předmětem sporu byla především výše platů nováčků a otázka volných hráčů. Rozdílné názory panovaly na obou stranách i v dalších otázkách, ale tyto se nakonec ukázaly být nejpodstatnějšími. Ani jedna strana nebyla ochotna ustoupit od svých požadavků a jako trest od majitelů klubů následovalo uzavření stadionů. Hráči se proto rozhodli vstoupit do stávky a ta téměř ukončila existenci NHL.  

 

Ve hře byla navíc nová smlouva s televizním společnostmi, která by NHL opět vrátila na celostátní sítě USA, což představovalo nemalý finanční přínos pro celou soutěž. Ta však stále nezačínala, a tak míjely měsíce. Po Novém roce 1995 již ani případná dohoda nezaručovala, že by se stihla odehrát alespoň zkrácená základní část NHL, nutná k zahájení bojů o Stanley Cup. Doslova na poslední chvíli se však obě strany dohodly a soutěž nad kterou se už vznášel přízrak definitivního zániku přece jen zahájila.

 

Základní část měla jen čtyřicet osm kol, ve kterých si nejlépe vedl tým Detroit Red Wings, těsně sledován velkým překvapení soutěže, Quebecem Nordiques. Detroit byl po úspěchu Rangers v předcházející sezóně novým nejdéle čekajícím klubem na Stanley Cup a v této sezóně byl velmi blízko smazání tohoto nepříjemného přívlastku. Red Wings podle předpokladů postoupili do pohárového finále, kde na ně čekal 'work team' bez hvězd - New Jersey Devils. Všeobecně se více věřilo detroitským, ale jejich soupeř zvítězil díky propracované obranné hře až nečekaně hladce 4:0 na zápasy a do listiny vítězů nejslavnější trofeje tak přibylo nové jméno.

 

Nové jméno přibylo i do listiny vítězů jedné z nejprestižnějších trofejí NHL, Art Ross Trophy. Od roku 1981 znala NHL jen dva vítěze této trofeje. Gretzky byl úspěšný desetkrát, Lemieux čtyřikrát. Třetím nejlepším střelcem a nahrávačem za posledních patnáct let se stal ziskem 70 bodů český hokejista Jaromír Jágr. Bylo to navíc vůbec poprvé, co tuto trofej získal hráč nepocházející ze Severní Ameriky. A protože Dominik Hašek obhájil své loňské triumfy a slovenský útočník Peter Bondra se stal nejúspěšnějším střelcem soutěže, stal se ročník 1995 nejúspěšnějším v historii československého hokeje. Symbolicky se také v tomto ročníku rozloučil s NHL historicky nejúspěšnější Čechoslovák Peter Šťastný.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.