bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1961-1962: Zájezd do Evropy

26. srpna 1961 se v Torontu odehrála veliká slavnost. Ale vraťme se nejprve trochu do historie. V roce 1945 byla na pravidelné schůzi NHL ustavena instituce nazvaná Hockey Hall of Fame čili Síň hokejové slávy. NHL tak založila tradici, ve které uschovávala a archivovala všechny dokumenty o kanadské hokejové historii: o NHL, hráčích, funkcionářích i rozhodčích. Nejvyšší poctou pro jednotlivce je když bude tzv. 'zvolen' do této Síně, tedy když všechny záznamy o něm budou uspořádány zvlášť. A právě v srpnu 1961 byla dokončena budova, kde tato instituce od té doby sídlí. Slavnostního otevření budovy ve Výstavním torontském parku, se kromě snad všech hráčů a funkcionářů NHL zúčastnil také kanadský předseda vlády J. G. Deifenbaker. Od té doby tak měla NHL a celý kanadský hokej kde vystavovat všechny exponáty své minulosti.

 

Po velké slávě zahájila NHL už 45. sezónu, v níž si opět nejlépe vedli Montreal Canadiens, kteří tak popáté v řadě získali Prince of Wales Trophy. Ani tentokrát se však neprobojovali do finále Stanley Cupu. Právo boje o nejcennější trofej si vybojovaly týmy Chicaga a Toronta. Týmu Blackhawks, v jejichž řadách byl i nejlepší střelec NHL Bobby Hull, který v sezóně vyrovnal rekord Richarda a Geoffriona s padesáti brankami, se však nedařilo. Vítězství si po jedenácti letech připsal klub Toronto Maple Leafs.

 

V roce 1961 se profesionální týmy ze zámoří poprvé vypravily do Evropy. Nešlo ovšem o zápasy profesionálů s evropskými hokejisty, ale o exhibice klubů New York Rangers a Boston Bruins, které mezi sebou sehrály během šestadvaceti dnů celkem dvacet tři zápasů. Oba kluby tak řešily své neutěšené finanční situace. Protože několik let zaujímaly poslední místa v NHL, unikaly jim prémie ze Stanleyova poháru. Ozdobou zápasů měl být Bobby Hull, kterého si Boston Bruins vypůjčili z Chicaga. Turné však dopadlo neslavně. Profesionálové byli přímo zděšeni, když v Londýně přišlo na hokej pouze 1500 diváků. Hlavním důvodem však bylo neúměrné vstupné. Ještě smutnější divácká kulisa byla v Antverpách, kde na tři zápasy přišlo celkem 1000 diváků.

 

Předposlední utkání se hrálo ve Vídni a jeli se na ně podívat i naši tehdejší reprezentanti. Skončilo vítězstvím Bostonu 5:3. Ve strhujícím tempu hráči odvedli dobrou práci a odcházeli do šatny zcela vyčerpáni. Celková bilance vyzněla ve prospěch New York Rangers: dvanáct vítězství, devět porážek a dvě remízy, ale finančně si žádné z mužstev nepomohlo.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.