bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1953-1954: James Norris Trophy

Úspěch Montrealu Canadiens v play off 1953 měla za následek nové rozsáhlé pravomoci, které získal manažer 'Habs' Frank Selke od majitelů klubu. Díky tomu mohl před sezónou koupit celou amatérskou Quebec Senior League, čímž vyřešil hned dva problémy. Jednak si zajistil dostatek farmářských týmů, ale zejména získal nejlepšího hráče týmu Quebec Aces i celé quebecké ligy Jeana Beliveaua. To však nebyla jediná změna, která se v předsezónním období udála. Na výroční schůzi byl opět zvýšen počet hráčů na osmnáct a byla založena nová trofej NHL, kterou ji věnovaly čtyři děti Jamese Norrise, majitele Detroit Red Wings, který 14. 12. 1952 zemřel. Věčnou památku na jejich otce má připomínat James Norris Trophy, určená podle volby reportérů NHL nejlepšímu obránci ligy.

 

Před sezónou se intenzivně připravovali New York Rangers, kteří chtěli proniknout mezi elitu. Získali i několik posil, ze kterých byl nejnadanější Camille Henry. Na ledě se pak rozpoutaly souboje nejen o vítězství v NHL a tedy o Prince of Wales Trophy, ale už i o šest individuálních trofejí. Vítězem základní části se už pošesté za sebou stalo mužstvo Detroitu, kterému se tentokrát dařilo i ve Stanley Cupu. Finále Montreal - Detroit proběhlo ve znamení dvou střelců - Maurice Richarda a Gordie Howa - a dvou brankářů - Jacquese Planteho a Terry Sawchuka. V sedmi zápasové sérii se po těsných výsledcích nakonec přiklonilo štěstí k Detroitu.

 

Gordie Howe už počtvrté za sebou získal Art Ross Trophy, ačkoli nebyl nejlepším střelcem soutěže. Tím se stal s pouhými sedmatřiceti brankami Maurice Richard. Také Vezina Trophy se stěhovala z Detroitu pryč, tu totiž získal Harry Lumley z Toronta, nástupce Turka Brody. Pozoruhodná situace nastala, když vítěz Vezina Trophy z roku 1951 Al Rollins, tehdy gólman Toronta, byl po svém vítězství prodán do Chicaga, protože Toronto mělo v záloze stále výborného Brodu. Nicméně Broda po další sezóně aktivní kariéru ukončil a Toronto hledalo nového brankáře. Toho našlo v muži jménem Harry Lumley, ale Rollins se ani v Chicagu neztratil a v této sezóně, tedy 53-54, byl dokonce rozhlasovými a televizními reportéry určen jako vítěz Hart Trophy, coby nejplatnější hráč ligy. Přitom ani v roce 1951, ani v roce 1954 nebyl zařazen byť alespoň do druhého All-Star. U manažerů NHL zřejmě oblíben nebyl.

 

Lady Byng Trophy si už podruhé za sebou připsal detroitský Red Kelly, který se stal také prvním držitelem nové James Norris Trophy. A nakonec Calder Trophy, ta se stala kořistí útočníka New York Rangers Henry Camilla. Zatím co Camille svou kariéru začínal, mnozí velikáni tu svoji končili: Dougles Warner 'Doug' Bentley, Maxwel H. L. 'Max' Bentley, Elmer James Lach, Arthur Howie 'Art' Ross.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.