bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1947-1948: Důchodové zabezpečení

Jak už jsme si řekli, bývá období 'Velké šestky' mnohdy nazýváno také 'Divokou érou'. Zejména rozdělení hřiště červenou čarou a zvýšená konkurence po skončené válce přinášela rychlejší hru a stálý boj o místo v sestavě. Stále častěji docházelo k nepříjemným zraněním s vážnými následky. Tvrdé a agresivní hře se přitom nevyhýbaly a ani nevyhnuly i největší hvězdy. Více se proto začalo mluvit o bezpečnosti hráčů a jejich zabezpečení v případě úrazu. Proto bylo před sezónou 47-48 zavedeno důchodové zabezpečení hráčů NHL. Příjmy do fondu byly zajištěny jednak přímo od hráčů a jednak z příspěvků jednotlivých klubů i samotné NHL.

 

Tato pro vlastní potřebu založená penzijní společnost umožnila hráčům, aby si v době plné výkonnosti mohli nastřádat důchod. Po splnění podmínek v délce a výši ukládaných částek na konto začal hokejista od 45 let pobírat důchod ve výši od 20 do 40 tisíc dolarů ročně. Vzhledem k tomu, že věková hranice pro dosažení důchodu byla v NHL nízká, občas se stávalo, že hráči, jako například bývalý brankář Toronto Johny Bower, v pětačtyřiceti letech ještě aktivně hrál. V tom případě pobíral plat i důchod.

 

Pro zvýšení příjmů a koneckonců i pro zpestření ligového kolotoče bylo rozhodnuto uspořádat každý rok na začátku sezóny exhibiční utkání mezi vítězem Stanley Cupu a výběrem nejlepších hráčů zbylých pěti klubů. Tyto exhibiční zápasy dostaly název All-Star Game, ale s pravidelně volenými týmy All-Star týmy neměly a ani dnes nemají nic společného. Před sezónou 47-48 se také odehrály další námluvy Philadelphie a Los Angeles s NHL, ale ani tentokrát se NHL nerozšířila.

 

V samotných ligových bojích si nejlépe vedli torontští hokejisté, opírající se především o výkony gólmana 'Turka' Brody, který dokonce přerušil sérii Billa Durnana a podruhé ve své kariéře získal Vezina Trophy. Mužstvo z Toronta pak ve finále poháru přehrálo Detroit Red Wings a poprvé ve své historii obhájilo zisk Stanley Cupu. Neúspěch Montrealu byl pro všechny nepříjemným překvapením a současně byl i jedním z hlavních důvodů odchodu dlouholetého kapitána Canadiens, kterým byl Hector 'Toe' Blake.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.