bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1928-1929: První americké finále

Velká sláva se konala 20. listopadu 1928, když byla otevřena Boston Garden, nová ledová aréna Boston Bruins. V prvním zápase konaném v této hale sice domácí podlehli Montreal Canadiens 0:1, ale to jim radost z nové haly nemohlo zkazit. V sezóně sice zvítězili v Americké divizi, čímž obhájili zisk Prince of Wales Trophy, ale k překonání Canadiens, celkového vítěze NHL, jim chyběly právě ony dva body ztracené v premiérovém zápase nové haly. 

 

Problémy jiného rázu měli v Chicagu, kde opět nechtěně obohatili anály NHL o nový rekord. Ve čtyřiačtyřiceti zápasech vstřelili jen třicet tři branek. Na druhém pólu se skví rekord gólmana Canadiens George Hainwortha, který si v polovině zápasů svého týmu udržel čisté konto. Paradoxem je, že montrealští dokázali zvítězit pouze v oněch dvaceti dvou zápasech, nicméně i to jim stačilo k prvenství v lize. Finále Stanley Cupu bylo potom v mnohém historické, zejména tím, že proti sobě poprvé stanuly dva týmy z USA - Boston Bruins a New York Rangers, což byl výsledek nového hracího systému, v němž se trojice nejlepších týmů z každé divize utkala podle pavouka - první z obou divizí proti sobě, stejně tak druzí a třetí. Vítězové série druhých a třetích pak spolu hráli o postup do finále, kde na vítěze čekal vítěz série prvních mužstev tabulky.

 

Pro Stanley Cup platilo od této sezóny i nové pravidlo o prodloužení. Zatímco dříve se prodlužovalo jen dvacet minut, nyní bylo ustanoveno prodlužovat utkání až do úplného rozhodnutí. Ve finálové sérii však toto pravidlo uplatnění nenašlo a Bruins si po výhrách 2:0 a 2:1 poprvé odnesli Stanley Cup. Pro Rangers zbyla jen Lady Byng Trophy, kterou obhájil Frank Boucher, zatímco ve dvou zbývajících trofejích dominovali brankáři. V Hart Trophy byl nejúspěšnější Roy Worters z New York Americans, první gólman, jemuž se podařilo tuto trofej získat. Geo Hainsworth zúročil svou neprůstřelnost v zisku už třetí Vezina Trophy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.