bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1918-1919: Ve finále chřipka

Po úspěšné první sezóně se na scéně znovu objevil Livingstone a obvinil NHL ze spiknutí proti své osobě. Chtěl vytvořit novou vlastní ligu. V Torontu se však uchytit nemohl, protože jeho nástupci na torontském stadionu rozhodli, že jejich kluziště mohou používat výhradně týmy National Hockey League. Livingstone se pokusil vzkřísit alespoň NHA, ale ani to se mu nepodařilo.

 

Ještě před zahájením sezóny přijala NHL některé změny pravidel, které se osvědčily na západě PCHA. V první řadě se i v NHL rozdělilo hřiště na tři pásma modrými čárami a v návaznosti na toto pravidlo bylo dovoleno přihrávat ve středním pásmu dopředu (do té doby platilo, že každý hráč mezi kotoučem a soupeřovou brankou je v ofsajdu). Zároveň bylo povoleno hrát i bruslí, přičemž branka takto dosažená neplatí. Současně přijala NHL konečně i způsob bodování branky i asistence jedním bodem. Posledním důležitým rozhodnutím bylo snížení počtu hracích kol na osmnáct.

 

V souvislosti se zavedením kanadského bodování, tak jak jej známe dnes, je také vhodné vysvětlit si, jak to s určováním gólů a přihrávek je. Rozhodčí na hřišti má pouze právo určit střelce branky. Hráče, kteří asistovali, oznámí oficiální kontrolor gólů. Je to muž, který po celý zápas nedělá nic jiného než zapisuje čísla hráčů, kteří se dotknou puku. Asi takhle: 2-6-27-2-x (ztráta puku) nebo 3-9-20-3-9-gól. V té chvíli ví, že branku dosáhl hráč č. 9 za asistence hráče číslo 3 a číslo 20. Svoji informaci zatelefonuje ke stolku časoměřičů a hlasatel ji oznámí divákům.

 

Ale zpět do roku 1918. V té době se domů vrátila podstatná část hráčů, kteří válčili na evropských bojištích v I. světové válce. Konkurence v týmech rostla a síly se přelévaly z jednoho týmu do druhého. Nakonec si vítězství připsali hráči Ottawy, kteří byli svým výkonem po loňské třetí příčce nejpříjemnějším překvapením sezóny. V boji o postup do finále poháru však ztroskotali na druhém týmu tabulky - Montrealu Canadiens. 'Habs', kteří v už roce 1916 Stanley Cup získali, si po vítězství nad Ottawou dělali veliké naděje na zisk poháru i v tomto roce. Jejich soupeřem ve finále byl vítěz PCHA a držitel Stanley Cupu z roku 1917 Seattle Metropolitans, ale jejich souboj skončil bohužel tragicky. Po celé zemi řádila epidemie španělské chřipky a pochopitelně se nevyhnula ani hráčům obou týmů. Mnozí nastupovali na led s vysokými horečkami a to se neobešlo bez následků. Většina z nich skončila na nemocničním lůžku a na led se vrátila až v následující sezóně. Čtyři úvodní zápasy nepřinesly rozhodnutí, ale na páté utkání čekali všichni marně. Dlouholetý hráč Quebec Bulldogs Joe Halle, hájící už druhou sezónu barvy Canadiens, chřipce podlehl a kurátoři Stanley Cupu rozhodli sérii, v níž byl stav 2:2, přerušit a vítěze nevyhlásit. Takto nešťastně tedy skončila druhá sezóna NHL.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.