bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Vycpaní časopisem

To byl signál k prudkému rozmachu hokeje na celém území Kanady. Tato pionýrská doba byla velmi zvláštní. Okolo hrací plochy stálo dřevěné hrazení, maximálně stopu vysoké, jehož posláním bylo zabránit kotouči, aby zmizel v okolním sněhu. Branku představovaly dvě tyče, pevně zaražené do ledu a puk nahrazoval všechno, co přišlo pod ruku - plechovka od konzery, borová šiška, ale především 'koňská jablka'. Tato 'jablka' sbírali chlapci v sobotu večer, kdy farmáři opouštěli město s vyprázdněnými vozíky. Sběrači vytrvale pochodovali za povozem, sbírali a hromadili koňský trus. Druhý den ráno však byla 'jablka' zmrzlá na kost a místní hokejové mužstvo mělo týdenní zásobu kvalitních hokejových puků.

 

Výstroj přebírali hokejisté z jiných sportů. Brankáři původně hráli bez chráničů, protože nikdo neuměl střílet nad ledem. Později si je však museli vypůjčit od hráčů kriketu a od chytače z baseballu. Hokejisté místo bruslí zpočátku používali jen jakési hrany, které provázkem upevňovali na své vycházkové boty. Později byly brusle dlouhé a široké, výhodné pro jízdu kupředu, ale nevhodné pro hokej, kde je třeba dělat rychlé obraty a často zastavovat. Hráči v poli chránili své tělo růžně, například nejlepší a nejoblíbenější ochranu holenních kostí a ramen byl v té době časopis 'MacLeans'. Osobité byly i tehdejší hole, jejichž vzhled byl velmi hrubý, mnozí hráči však používali holí pro pozemní hokej. Už v osmdesátých letech začala hokejky vyrábět jedna montrealská továrna. Dělaly se z jednoho kusu dřeva a aby se dosáhlo potřebného zahnutí čepele, bylo nutné je nejprve nahřát a potom ohnout. Tento způsob výroby se udržel až do roku 1940.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.