bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Girardi po 13 letech v NHL ukončil kariéru

21. září 2019, 12:30

Jan Vojkůvka

Pětatřicetiletý obránce Dan Girardi se rozhodl pověsit brusle na hřebík. Po třinácti letech v NHL, ve kterých pomohl svým týmům probojovat se hned dvanáctkrát do play off, už další angažmá nepřidá.

Girardimu se nepovedlo úspěšně projít draftem, jako mladíček nikoho nezaujal. Přesto se jako nedraftovaný zapsal do historie nejslavnější hokejové ligy světa jako svědomitý obránce s bojovným srdcem a obětavým duchem.

„Chtěl bych poděkovat všem mým trenérům, rodině, přátelům a spoluhráčům, že mě po celou hokejovou kariéru podporovali,“ řekl Girardi při oznámení konce kariéry. To přišlo možná nečekaně, teprve ve 35 letech. Po skončení minulé sezony mu ovšem vypršela smlouva v Tampě, kde v posledních dvou letech hrál. A nové angažmá si už nevyjednal.

Nejvíce vzpomíná na roky strávené v New Yorku Rangers, kteří si v lednu 2007 tehdy nedraftovaného dvaadvacetiletého beka vytáhli z Hartfordu Wolf Pack, své farmy v AHL. Až do léta 2017 Girardi Rangers pomáhal v bojích o úspěch. Jednou z toho bylo finále konference (2012), jednou dokonce finále Stanley Cupu (2014).

„Chtěl bych poděkovat New Yorku Rangers, že mi dali šanci splnit si dětský sen, hrát v NHL. Během těch 11 úžasných let jsem si zde vytvořil spoustu přátelství na ledě i mimo něj. Krvácel jsem modrou krev Rangerů a vše ze sebe obětoval týmu, městu a hale Garden,“ řekl Girardi.

Jeho časy v Rangers skončily v červnu 2017, kdy byl vyplacen z šestileté smlouvy v celkové hodnotě 33 milionů dolarů. Do konce kontraktu mu zbývaly ještě tři sezony. Na začátku července poté uzavřel dvouletou smlouvu v Tampě (6 milionů dolarů), v níž nakonec také zakončil svou kariéru.

„Chtěl bych poděkovat také Tampě Bay, která mi pomohla v pokračování kariéry a dala mi šanci zahrát si v tak úžasné organizaci a městě se skvělými fanoušky,“ pokračoval Girardi ve svém oznámení. „Poslední dva roky v Tampě jsem si i s rodinou moc užil a byla to zábava. Vždy si budu zde strávené chvíle pamatovat.“

Girardi v základní části NHL stihl odehrát 927 zápasů, ve kterých nastřílel 56 branek a přidal 264 asistencí. Jeho hlavní činnosti, defenzivy, se vždy zhostil svědomitě a patřil k nejobětavějším hráčům celé ligy. O tom svědčí i 1 954 zblokovaných střel, což je doposud vůbec nejvíc ze všech hráčů NHL od zavedení této statistiky v roce 2005. Druhý v pořadí, Brent Seabrook, má 1 937 zblokovaných střel, potřeboval na ně ovšem o 155 zápasů víc.

V play off Girardi přidal dalších 143 zápasů s bilancí 8+28 a 383 bloky. „Každý zápas jsem ze sebe na ledě odevzdal vše, co jsem mohl. Teď je čas na další kapitolu mého života a já nemohu být šťastnější... Moje tělo také ne,“ dodal s narážkou na tvrdou hru, které se s téměř 2 500 rozdanými bodyčeky v základní části a play off nikdy nestranil.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.