bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Geniální investor. Z Maria Lemieuxe je super boháč

1. ledna 2022, 16:00

Jiří Lacina

V roce 1999 byl za hrdinu. Psalo se, že podruhé zachránil Penguins. Jednou coby hráč, který vytáhl klub z bahna průměrnosti, podruhé coby investor. Geniální investor, sluší se říct s odstupem více než dvou dekád. Mario Lemieux právě prodal většinu svého podílu za 360 miliónu dolarů.

Původní investici zhodnotil skoro čtrnáctkrát!

Hokejisté NHL už několik desetiletí nejsou žádní chudáci. Pokud odehrají v lize lig aspoň na průměrné úrovni několik sezón a po skončení kariéry nepropadnou přebujelému sázení nebo jinému hazardu, jsou doživotně zajištění. Nouzi určitě neměl ani Lemieux. Sféra, kam se ovšem posunul nyní, už je úplně jinou vesmírnou dimenzí.

Fenway Sports Group právě odkoupil většinu Penguins za 900 miliónů dolarů. Podíl Maria Lemieuxe činí necelých 360 miliónů. Kdyby to chtělo někdo v korunách, tak to je necelých 8 miliard. Pár kilometrů dálnic by se za to pořídilo. Nebo očkovací vakcína pro celou ČR, včetně batolat. Nejmíň třikrát. Lemieux si v klubu ponechá symbolickou menšinu.

Připomeňme si ten příběh ale hezky od začátku.

Žili, byli Tučňáci

Když debutoval v roce 1984 jako jednička draftu, podepsal dvouletou smlouvu na 600 tisíc dolarů. K tomu 150 tisíc podpisového bonusu. V devadesátých letech platy v NHL akcelerovaly. V sezóně 1996-97 si Lemieux údajně včetně podpisového bonusu vydělal 15 miliónů. Pak ale kariéru předčasně ukončil, přičemž peníze rozhodně neodepsal. Smlouvy jsou garantované.

Klub na krytí závazků tímto směrem neměl. Koncem devadesátých let proto vyhlásil bankrot. Celkový dluh byl cca 100 miliónů. Jen Lemieuxova pohledávka činila 26 mil.

Místo složitých soudů vymyslel Mario v roce 1999 mazané řešení. Párkrát poseděl u kávy s právníky a několika investory z města a klub odkoupil. Sám do něj přitom explicitně nevložil ani dolar. Svůj podíl uhradil odepsáním vlastní pohledávky, kterou u organizace měl.

Nebylo to bez rizika, nikdo nevěděl, jak si hokej v Pittsburghu do budoucna povede. Klub byl navíc zatížený velkými dluhy. Podstatná byla vůle udržet NHL ve městě.

Fanoušci za to Mariovi dodnes děkují.

Je to dobrý, roste to

Ekonomicky se začal vklad brzo vracet. Už jen inflace táhne nahoru ceny, výplaty i hodnotu veškerých aktiv. A že se americká centrální banka snaží. Každoročně ulevuje státnímu rozpočtu obrovským odkupem dluhopisů, o nichž všichni ví, že ke splacení dojde jen emisí nových. Roční příjmy Pens narostly postupně z 55 na 185 miliónů, což se pochopitelně promítlo i do hodnoty Mariova aktiva.

Sportovní pohled? Další tři Stanley Cupy. Úspěšná éra Crosbyho a Malkina, která si v ničem nezadá s tou z počátku devadesátých let. Lemieux je nyní jediným člověkem, který má na Stanley Cupu jméno coby hokejista i klubový majitel.

Hokejový klub není chalupa na Sázavě. Likvidita takového kolosu je nízká, neprodáte ho na inzerát. Zájemci o koupi se ale našli a ze zachránce Penguins je nyní super boháč. Jak píše Wheel House Hockey: „Je to jedna z nejlepších investic sportovce všech dob.“

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.