bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Erik Černák předváděl skvělý hokej v Tampě, nyní září i na domácím šampionátu

13. května 2019, 8:30

Jiří Sameš

Tampa Bay Lightning byli v letošní sezoně více než spokojeni se službami slovenského obránce Erika Černáka. Jednadvacetiletý hokejista předváděl skvělý hokej, na kvalitní výkony navíc nyní dokázal navázat na domácím mistrovství světa.

Erik Černák se narodil v Košicích a je odchovancem místního hokeje. Právě probíhající vysoce prestižní turnaj tak má doma doslova a do písmene.

Za HC Košice vytáhlý pravák nastupoval několik let, ať už v mládežnických kategoriích nebo poté i za hlavní mužstvo. 

Na vstupním draftu NHL 2015 si jej vybrali Los Angeles Kings ve druhém kole, jako celkově 43. v pořadí. Příležitost mu ovšem nedali, hrál dvě sezony pouze v OHL za Erie Otters.

Do organizace Lightning Černák putoval 27. února 2017, díky výměně, ve které mimochodem figuroval i současný brankář Dallasu Stars Ben Bishop. Celý loňský ročník strávil u jejich farmářského týmu Syracuse Crunch, přičemž zde na sebe začal pomalu upozorňovat.

Vydařená nováčkovská sezona

Před letošní sezonou Černák zazářil na přípravném kempu a vše naznačovalo tomu, že si v obraně Bolts vybojuje svou pozici. Nakonec se tak nestalo a putoval do AHL. Ne však na dlouho.

Tampou byl totiž povolán už 13. listopadu. Ačkoliv se s ním původně počítalo jen na pár zápasů, dokázal trenérský štáb přinutit, aby dostával šanci hrát i nadále. Návrat zpět na farmu najednou nepřipadal v úvahu.

„Je velký, silný, hraje velmi dobře na obou stranách kluziště,“ řekl na adresu Černáka ještě koncem listopadu hlavní trenér Blesků Jon Cooper.

„Má sebevědomí. Dobře bruslí a skvěle reaguje na každou situaci, která na ledě nastane. Je stále mladý, takže se bude ještě zlepšovat,“ přidal tehdy své postřehy také Cooperův asistent Derek Lalonde.

Černák si v sestavě Lightning postupně vybojoval pevné místo. Od ledna navíc pravidelně nastupoval ve druhé obranné dvojici, vedle obránce Ryana McDonagha, což se samozřejmě pozitivně projevilo na jeho pobytu na ledě.

„Myslel jsem, že ho v týmu nechají už po kempu. Nakonec byl poslán ještě chvíli na farmu," zmínil Černákův spoluhráč, český útočník Ondřej Palát.

„Panovala s ním ale spokojenost. Bylo jasné, že jakmile nastane šance ho povolat, tak přijede. Hraje výborně a patří u nás k nejlepším," doplnil ještě.

Premiérové trefy v nejlepší hokejové lize světa se Černák dočkal až 2. února, kdy nastoupil ke svému 31. utkání. V sezoně nakonec stihl odehrát 58 zápasů, v nichž vstřelil pět gólů a zapsal celkem 16 kanadských bodů.

Zmínit je třeba rovněž hned 25 kladných bodů v tabulce pravdy (z nováčků nejlepší zápis). Průměrný pobyt na ledě měl 19 minut a 15 vteřin.

Pro mužstvo v neúspěšném play-off ve čtyřech zápasech zaznamenal za tři asistence celkem tři kanadské body. Ve vyřazovací části byl mimochodem nejproduktivnějším hráčem celku ze slunné Floridy.

Nyní září i na domácím šampionátu

Dobrou formu ze zámoří si Černák přivezl i na domácí mistrovství světa. V úvodních dvou zápasech turnaje byl na ledové ploše hodně vidět.

„Mám za sebou sezonu v NHL, kde jsem stihl nabrat zkušenosti. Budu se je teď snažit zúročit v reprezentaci a hrát nejlepší hokej, jako v Tampě," hlásil Černák před startem šampionátu.

A zatím se mu daří na výbornou. V obou duelech totiž vstřelil gól. Nejprve se prosadil proti USA při přesilové hře 5 na 3 (trefa se nakonec ukázala býti jako vítězná), následně skóroval i proti Finsku.

Na úvod mistrovství světa se tak Černák zhostil úlohy obránce, který podporuje ofenzivu.

„Myslím si, že tady každý z obránců ví, jak podpořit útok a správně si všechno načasovat. Osobně se tak pokouším hrát každé střídání a zatím mi to vychází," řekl bronzový medailista z mistrovství světa juniorů 2015.

„Ofenzivního obránce jsme v národním mužstvu hledali dlouho. Našli jsme jej v Erikovi," uvedl pro slovenský list bývalý hokejista a expert RTVS Boris Valábik.

Nejde ale samozřejmě pouze o góly. Černák sice má parádní střelu, zároveň ovšem platí za nesmírně kvalitního muže, co se defenzivních povinností týče. Není tak vůbec divu, že odehraje velkou porci minut.

„Snažím se hlavně poctivě pracovat v obranné zóně," podotkl Černák.

Kanadský trenér slovenské reprezentace Craig Ramsay jej využívá v první obranné dvojici, vedle obránce Edmontonu Oilers Andreje Sekery.

V defenzivě našich sousedů mimo jiné najdeme i obránce Ottawy Senators Christiána Jaroše, což je Černákův bratranec.

Z výše uvedených dvou zápasů mají Slováci na svém kontě jednu výhru (4:1 proti USA) a jednu porážku (2:4 s Finskem). V tabulce skupiny A jim aktuálně patří páté místo se ziskem tří bodů.

„Jsme spokojení. Hráli jsme proti těžkým soupeřům a v obou případech jsme podali dobrý výkon. Poprvé to vyšlo, podruhé ne," zmínil Černák.

Příští utkání slovenští hokejisté odehrají v pondělí od 20:15 SEČ s Kanadou.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Neděle, 12. května 2019)

USA - Francie 7:1 (3:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 5. DeBrincat (van Riemsdyk, Kane), 6. Vatrano (Eichel, Martinez), 7. DeBrincat, 34. White (Q. Hughes, Martinez), 36. Kane (Larkin, Fox), 41. Kreider (Larkin), 55. White (Vatrano, Glendening) – 47. Rech (Claireaux, Bertrand).

Rusko - Rakousko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Dadonov (Gusev, Kučerov), 35. Kučerov (Gusev), 35. Tělegin (Kovalčuk), 41. Dadonov (Sergačjov, Malkin), 45. Kovalčuk (Orlov, Kuzněcov).

Dánsko - Německo 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 51. Bau (Meyer, Larsen) – 31. Plachta (Draisaitl, Eisenschmid), 40. Tiffels (Kahun, Mauer).

Itálie - Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)

Branky a nahrávky: 3. Lander (Bratt, Eriksson), 26. Hörnqvist (E. Pettersson, Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (Eriksson), 53. Nylander, 56. Lander (Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe).

Velká Británie - Kanada 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Joseph (Henrique, Nurse), 13. Mantha (McCann, Stecher), 23. Turris (Mantha), 28. Strome (Marchessault, Chabot), 40. Fabbro (Jost, Turris), 41. Turris (Mantha), 47. Couturier (Mantha, Chabot), 51. Mantha (Theodore, Jost).

Lotyšsko - Švýcarsko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 35. Indrašis (Balcers) – 34. Hofmann (Kurashev, Martschini), 57. Hischier (Praplan, Josi), 60. S. Moser.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.