bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ellis vzal méně peněz, aby mohl zůstat. Podepsat musí i ostatní, vysvětluje

18. srpna 2018, 12:15

Šimon Rogner

Ryan Ellis mohl chtít více peněz. Mohl zkusit trh s volnými hráči, kde by se určitě dočkal klidně i ročního platu ve výši osmi miliónů. Místo toho se ale rozhodl vzít méně peněz a zůstat v Nashvillu, kde mu po příští sezóně začne platit osmiletý kontrakt s průměrnou roční gáží ve výši 6,25 miliónů. A zatímco sedmadvacetiletý Kanaďan si oproti svému současnému platu více než dvakrát polepšil, Predators znovu ukázali, že na výhodné smlouvy mají zkrátka talent.

„Dostanu více než dost peněz, abych mohl hrát hokej. Šlo zkrátka o to se dohodnout na férově smlouvě, která se vyplatí oběma stranám. V budoucnosti musí podepsat i ostatní kluci a já jsem musel přispět svým dílem k tomu, abych udržel tuhle loď na správném kurzu,“ řekl Ellis po oficiálním uzavření nového kontraktu.

Tady není potřeba žádné dlouhé analýzy. Ellis pokračoval ve směru smluv, které uzavřel generální manažer David Poile. Ať už jde o Filipa Forsberga a jeho výhodný šestimiliónový plat, Viktora Arvidssona a 4,25 miliónů za rok či další kontrakty pro Romana Josiho, Mattiase Ekholma, Juuseho Sarose či Callea Jarnkroka, Poile opakovaně prokázal, že ví, jak za málo peněz pořídit hodně muziky.

To ostatně platilo (a pořád platí) i u Ellise, který vstupuje do posledního roku svého pětiletého kontraktu s průměrným ročním platem 2,5 miliónů. A ačkoli si díky novému závazku vydělá více než dvakrát více, říci, že se i tak jedná o steal ze strany Nashvillu, není vůbec pošetilost.

Rodák z Ontaria se v posledních sezónách vyvinul ve skvělého ofenzivního obránce, který společně s Josim, Ekholmem a P.K. Subbanem tvoří jednu z nejsilnějších defenzivních řad v celé lize.

Přestože za poslední dvě sezóny vynechal kvůli zraněním 49 ze 164 utkání, je Ellis mezi obránci 12. nejlepší střelec a 35. nejproduktivnější hráč. S průměrem 0,61 bodů na utkání je pak dokonce 17. nejlepším zadákem mezi hokejisty, kteří za uplynulé dva ročníky odehráli alespoň 41 utkání.

Obrovský platný je však i směrem dozadu. Trenér Peter Laviolette mu pravidelně zvyšuje čas na ledě, který se v posledních dvou ročnících vyšplhal na hodnotu 23 minut a 44 sekund. To ho řadí na 23. pozici, kromě toho je 49. nejvytíženějším zadákem v přesilovce a 29. nejčastěji nastupujícím obráncem v oslabení. Dobře je na tom i v pokročilých statistikách (Corsi), kde se opět pohybuje mezi 40 nejlepšími obránci.

Na úspěch v play off však stejně jako celý tým čeká. Loni pomohl mužstvu k postupu do finále Stanley Cupu, ale letos Nashville narazil ve druhém kole na svého nového rivala z Winnipegu. Ellis ovšem ví, že příležitostí zaútočit na nejslavnější hokejovou trofej bude ještě dost.

„Pokud tu všechny udržíme, zejména jádro, tak si myslím, že můžeme příštích 10 let bojovat o Stanley Cup. Je troufalé to říkat, ale myslím si, že si navzájem v šatně věříme. Chtěl jsem zkrátka zůstat součástí,“ vysvětloval svůj krok.

Ten bezpochyby i přes výhodný plat ovlivní osudy dalších hráčů Predators. Příští léto budou potřebovat nové kontrakty Kevin Fiala, Colton Sissons, Ryan Hartman a Pekka Rinne. O rok později končí smlouva kapitánovi Josimu nebo útočníkovi Craigu Smithovi.

V Nashvillu, městě country, se hraje hudba za hubičku. David Poile dokázal vybudovat mužstvo založené na výhodných smlouvách klíčových hráčů, a přestože absolutní steal Ellise za sezónu končí, nový kontrakt kanadského zadáka znovu potvrzuje Poilovy vyjednávací schopnosti i hráčovu ochotu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.