bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Eliášův dres v noci vystoupá pod strop domácího stánku Ďáblů z New Jersey

24. února 2018, 21:00

Martin Zíta

Patrik Eliáš se v noci na neděli dočká největší pocty, kterou mu mohou v New Jersey nabídnout. Před utkáním s New York Islanders vystoupá dres s jeho jmenovkou a číslem 26 pod strop. Další Ďábel s šestadvacítkou tak už nenastoupí.

Status Patrika Eliáše jako klubové legendy New Jersey Devils dostane v noci na neděli pomyslné razítko. Eliášova šestadvacítka vystoupá před úvodním buly souboje Devils s newyorskými Islanders pod strop domácího stánku Ďáblů.

Eliáš se vyřazení dresu dočká jako pátý hráč v historii New Jersey a třetí Čech vůbec. Devils podobně ocenili Martina Brodeura (30), Scotta Niedermayera (27), Kena Danyenka (3) a Scotta Stevense (4). Se všemi český útočník strávil v dresu týmu z New Jersey dlouhé roky.

Patrik Eliáš do NHL naskočil v sezoně 1995/96 a netrvalo mu příliš dlouho, než se zařadil mezi hlavní opory mužstva. Společně s krajanem Petrem Sýkorou a Jasonem Arnottem v dobách největší slávy tvořil tak zvanou "A Line", která patřila mezi nejobávanější formace přelomu tisíciletí.

V New Jersey Eliáš nakonec strávil 20 sezon, jinými slovy celou svojí zámořskou kariéru. Nemuselo to tak ale být. V roce 2006 už byl jednou nohou v sousedním New Yorku a chystal se podepsat s Rangers. Nakonec ale Devils našli způsob, jak si hvězdného Eliáše dovolit.

Do historie Devils se zapsal nesmazatelným písmem. Drží rekordy v počtu vstřelených branek (408), asistencí (617), bodů (1025), branek (113) a bodů (333) v početních výhodách i vítězných gólů (80). Neztratil se ani v play-off, klubová maxima drží v počtu gólů (45), asistencí (80), bodů (125) a znovu gólech (21) a bodech (52) v přesilovkách.

Osobní statistiky a úspěchy ale převyšují dva Stanley Cupy, kterých se Eliáš a Devils dočkali v letech 2000 a 2003.

Z českých hráčů se obdobné pocty dostalo Dominiku Haškovi v Buffalu (39) a Milanu Hejdukovi v Coloradu (23).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.