bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvě švédské senzace a fantom Binnington. Kdo se stane nováčkem sezony?

28. dubna 2019, 14:00

Matěj Hodoval

V NHL začínají čím dál více prostoru dostávat nováčci a celkově mladí hráči. Tři nejlepší byli zvoleni do finální nominace o Calder Trophy, konkrétně jde o dva švédské talenty, Eliase Petterssona a Rasmuse Dahlina, a gólmana Jordana Binningtona.

Elias Pettersson

Po celou sezonu byl favoritem na Calderovu Trofej a nic se nemění ani ve finále, ačkoliv mu na záda dýchá Jordan Binnington. Shodou okolností právě tomuto brankáři vstřelil svůj poslední gól v základní části.

Pettersson má za sebou famózní sezonu, ve které posbíral šestašedesát kanadských bodů za 28 gólů a 38 asistencí. Nikdo z Vancouveru letos neposbíral více branek, gólových asistencí a tím pádem ani kanadských bodů. Dvacetiletý útočník také ovládl bodování všech nováčků napříč celou NHL. 

Celkově pátá volba draftu 2017 trhala ve Vancouveru rekordy. Jeho 66 kanadských bodů totiž stanovilo nový nejlepší klubový výsledek, Pettersson překonal legendy Pavla Bureho (sezona 1991/1992) a Ivana Hlinku (1981/1982), kteří dosud vedli s šedesáti body. Švéd navíc vsítil sedm vítězných branek, což se nikomu před ním v dresu Kosatek nepovedlo.

Jordan Binnington

Na startu sezony by jeho jméno nenapadlo žádného hokejového odborníka. Proč? Binnington začínal sezonu na farmě v San Antoniu. Tam patřil k nejlepším a když se trápící se St. Louis rozhodlo poslat pryč dosavadního náhradníka Chada Johnsona, naskytla se pro rodáka z Richmond Hill velká šance.

A té se chopil, jak nejlépe to šlo.

Pětadvacetiletý kliďas pozvedl Bluesmany, které následně také dovedl až do play-off. V základní části odchytal dvaatřicet klání se skvělou 92,7% úspěšností zákroků a průměrem 1,89 branky na zápas. Binnington stanovil rekord v počtu výher, co se brankářů nováčků týče, a stal se teprve druhým maskovaným mužem (prvním byl Jacque Plante), který v prvních osmnácti startech hned pětkrát zaznamenal čisté konto.

„Jsem nesmírně poctěn, že jsem byl nominován na Calder Trophy a jsem velmi nadšený, v jaké fázi se moje kariéra nachází. Zažil jsem časy, kdy jsem pořádně nevěděl, jak to se mnou bude, takže jsem se jen snažil co nejlépe šanci využít,“ říká Jordan Binnington.

Rasmus Dahlin

Velká očekávání měl hokejový svět od prvního výběru posledního draftu, stejně jako od celého Buffala. Sabres je nenaplnili, Dahlin ano.

Nejmladší z trojice nominovaných, švédský “zelenáč“ toho však odehrál vůbec nejvíc, vždyť nechyběl ani v jednom z dvaaosmdesáti utkání. Dahlin ve svém premiérovém ročníku nasbíral devět gólů a pětatřicet nahrávek, stal se nejproduktivnějším zadákem jak Sabres, tak i celkově mezi nováčky.

Také Dahlin se zapsal do historie. Rodák z Trollhättanu se stal pátým zadákem v historii soutěže, jenž získal alespoň třicet kanadských bodů před svými devatenáctými narozeninami. Jeho čtyři vítězné góly představují vůbec nejlepší počin osmnáctiletého obránce v National Hockey League.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.