bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Doktor Ovečkin? Ruský hokejista je krok od získání titulu Ph.D.

17. července 2021, 13:08

Dominik Dubovči

Někteří by ho neváhali nazvat nejlepším ruským hokejistou všech dob. Málokdo však ví, že Alexandr Ovečkin se dlouhá léta věnuje i studiu. Zvládl dokonce napsat vědeckou práci. Na jaké téma? A proč si místo studia radši neužívá odpočinku?

Alexandr Ovečkin je rozený šampion. Vždyť za svou bohatou kariéru už zvládl vyhrát Stanley Cup, ruskou Superligu i mistrovství světa juniorů. Hned třikrát pak slavil zlato na MS dospělých.

Teď má přitom na dosah další titul. Akademický.

Po úspěšném projevu v Moskvě byl totiž ruský útočník doporučen k obhajobě své disertační práce. 

V ní analyzoval a srovnával metody hokejového tréninku v Severní Americe a Rusku. K tomu, aby získal potřebná data, využil tři ruské a severoamerické hokejové školy.

„S psaním disertace mi pomohl skvělý tým,“ řekl Ovečkin a doplnil, že všechno šlo podle představ.

Včetně jeho pátečního vystoupení, při kterém bojoval za to, aby byl připuštěn k obhajobě práce. „Doporučuji tuto akademickou práci k závěrečné obhajobě před Vědeckou radou,“ slyšel nakonec Ovečkin od svého oponenta, profesora Gorského.

Útočník Washingtonu Capitals tak měl důvod k radosti. Od titulu Kandidat nauk, tedy ruského ekvivalentu pro Ph.D., ho už dělí jen poslední krok.

Pětatřicetiletý Ovečkin studuje ve Federálním vědeckém centru tělesné kultury a sportu, které patří pod ruské Ministerstvo sportu. Jeho historie studenta je ale delší, za sebou už má úspěšné roky na jedné z ruských státních univerzit.

Nyní touží svou akademickou kariéru zakončit. Jaká je ale vlastně jeho motivace? 

„V budoucnu bych chtěl pomáhat s rozvojem ruského hokeje,“ vysvětlil už dříve pro matchtv.ru.

„Podle mě je důležité, abych sdílel své zkušenosti. V Moskvě budu zakládat svou vlastní hokejovou školu a rád bych při trénování dětí využil vše, co jsem se naučil,“ popsal Ovečkin.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.