bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dcera bývalého slavného hokejisty hlavní reportérkou a analytičkou Lightning

8. listopadu 2019, 13:00

Jiří Sameš

STOCKHOLM/PRAHA – Dlouhých 26 sezon válel v National Hockey League hokejista jménem Chris Chelios. Zanechal zde přitom dosti výraznou stopu, což ostatně dokazuje jeho uvedení do Síně slávy.

Ačkoliv je tomu už téměř deset let, co ukončil kariéru, příjmení Chelios z prostředí nejlepší hokejové ligy úplně nevymizelo. 

Před třemi lety se totiž připojila do mediálního týmu Tampa Bay Lightning jeho dcera Caley Cheliosová, stala se zde konkrétně hlavní reportérkou. Postupně se navíc vypracovala ještě do role analytičky.

Kromě své nejdůležitější funkce začala loni spolukomentovat většinu venkovních zápasů Lightning přes rádiové vysílání. Pro letošní sezonu se potom tato její role stala oficiální.

„Když jsem byla ve škole, chtěla jsem být analytičkou," řekla Cheliosová.

„Bylo to těžké, protože jsem nevěděla, co všechno tahle pozice obnáší. Nebylo tam ani moc žen. Nevěděla jsem, zda se jedná o práci, kterou mohou ženy skutečně dělat," pokračovala.

Roli analytika zastávají v NHL nejčastěji muži, ať už co se televizního, tak i rádiového vysílání týče. Cheliosovou motivovala bývalá americká hokejistka, olympionička A.J. Mleczková, když měla na starost play-off NHL 2018.

„Dodala mi sebevědomí, abych do toho šla," zmínila Cheliosová.

Cesta k povolání

Cheliosová tedy pochází pochopitelně z hokejové rodiny. Kromě otce se hře věnují i její starší bratři, Dean a Jake.

Dean je skautem v AHL pro Los Angeles Kings, Jake hraje v Kontinentální hokejové lize za čínský Kunlun Red Star.

Caley vystudovala obor komunikace na Northwestern University v Chicagu, získala zde bakalářský titul. Na stejné univerzitě se ještě potom věnovala rok úspěšně žurnalistice.

Než posílila mediální štáb Tampy, měla příležitost zúčastnit se jako reportérka 2016 NHL Winter Classic či 2016 NFL Draftu. 

Pozice hlavní reportérky Lightning, kterou tedy zastává od října 2016, jí byla málo, a tak se loni v červenci rozhodla komentovat pro web floridského klubu turnaj mladíků na konci rozvojového kempu. 

(Pozn. redaktora: Rozvojový kemp, zakončený turnajem, pořádají každoročně po skončení draftu všechny kluby NHL, aby měly možnost vidět své prospekty, mladé hráče v akci.)

Kromě zmiňovaného turnaje následně pokračovala s komentářem v přípravě před startem sezony 2018-2019. Vedení Tampy se její počínání zamlouvalo, mohla tak spolukomentovat přes rádio většinu venkovních zápasů Lightning.

Jak už bylo uvedeno výše, pro letošní ročník se její spolukomentování venkovních zápasů Tampy přes rádiové vysílání stalo oficiální záležitostí. Možnost navíc dostává i při některých domácích zápasech.

Rozdíl mezi reportérem a analytikem

Reportér a analytik, není to třeba tak trochu stejné povolání?

„Rozdíl mezi reportérem a analytikem nemusí být pro obyčejného člověka na první pohled úplně zřejmý," poznamenala Cheliosová.

„Jako reportérka mám na starosti rozhovory s hráči a trenéry, divákům potom nabízím také své postřehy z kabiny."

„Pozice analytika vyžaduje zejména schopnost umět popsat důkladně herní situaci. Je ale pravda, že v něčem se obě práce i tak trochu shodují." 

Díky roli reportérky může Cheliosová využít postřehy z kabiny při zápase.

„Při spolukomentování zápasů mám před sebou otevřený notebook, kde mám několik poznámek. Hodí-li se, zahrnuji je k aktuálnímu dění na ledě."

Jsem tady díky tátovi

Mnoho znalostí o hokeji získala Cheliosová samozřejmě od svého otce.

„Za všechno, co vím o hokeji, vděčím svému tátovi. Upřímně, teď jsem tady vlastně jen díky němu."

„Když jsem ještě chodila na univerzitu, často jsem si nechávala svoje příjmení raději pro sebe. Nechtěla jsem slávy otce nějak využívat."

„Určitě jsem na něj ale moc hrdá," nezapomněla ještě doplnit.

Nyní si chce Cheliosová v prostředí NHL vybudovat vlastní reputaci.

„Jednoho dne bych se chtěla stát jednou z nejlepších žen, co se mého oboru týče. Zatím nejsem mezi nejlepšími," řekla s úsměvem.

„Je ale výborné, být v další vlně žen, které se snaží vydláždit si cestu v National Hockey League," uzavřela šestadvacetiletá Cheliosová.

Chris Chelios, jeden z nejlepších hokejistů všech dob

Chris Chelios, v současné době sedmapadesátiletý Američan, byl do nejlepší hokejové ligy draftován Montreal Canadiens v roce 1981 ve druhém kole, jako celkově 40. muž v pořadí.

Hrál na postu obránce. Debutoval u Canadiens sezonou 1983-1984, ve své bohaté kariéře oblékal dále dlouhodobě barvy Chicago Blackhawks a Detroit Red Wings, na závěr ještě Atlanta Thrashers.

Za 26 let odehrál přesně 1 651 zápasů (nejvíce v historii NHL mezi zadáky), přičemž v nich vstřelil 185 gólů a zapsal celkem 948 kanadských bodů. 

V play-off přidal ještě 266 zápasů, v nichž vsítil 31 gólů a zaznamenal celkem 144 kanadských bodů. 

Třikrát vyhrál Stanley Cup (1986 s Montrealem, 2002 a 2008 s Red Wings). Třikrát získal James Norris Memorial Trophy (1989, 1993 a 1996), jednou Mark Messier NHL Leadership Award (2007).

Úspěšnou kariéru ukončil 31. srpna 2010, následně se stal poradcem Detroitu, co se hokejových operací týče. Chvíli byl zde také asistentem trenéra (2015 až 2018).

Do hokejové Síně slávy byl jinak uveden na podzim roku 2013.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.