bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Chronický zánět. Lékaři vysvětlují Toewsovy záhadné zdravotní potíže

13. července 2021, 8:00

Jiří Lacina

Je to pár dnů, co Jonathan Toews oznámil snahu být připraven na nadcházející sezónu. Informovali jsme o ní. S tím vypluly na povrch i záhadné a dosud neodtajněné zdravotní potíže, jež kapitána Chicaga po celý rok sužovaly.

CIRS. Chronický zánět.

„Hodně věcí se sešlo a moje tělo podlehlo,“ popsal ve zkratce Jonathan Toews.

Potíže mají co dělat s přebujelou imunitní reakcí. Celkovým přetížením. Stresem. Pozor – pokud je řeč o stresu, může být stejně fyzický i psychický. Jakákoli zátěž je i pro svaly stres. Do jisté míry přijatelná a posilující, od určité úrovně zničující. Pokud se přidá hlava, problém se násobí. Armáda imunitních buněk pak začne věc řešit, přičemž mnohdy střílí příliš silně a naslepo.

Najít odborníka na zmíněný problém není snadné. Lékařská věda nemá ohledně příčin a léčení „Chronic Inflammatory Response Syndrome“ příliš jasno. Leccos ale ví a několik odborníků se prostřednictvím listu Chicago Tribune pokusilo věc důkladněji popsat.

„Hodně lidí tomu nerozumí, informací je málo,“ říká Dr. Greg Sharon, odborník na imunologii dětí i dospělých. „Jonathanovi se stalo, že došlo ke spuštění a imunita reagovala přehnaně.“

Spouštěčem může být situace, kdy imunita dostane velký zásah, říká Dr. Jeff Pfeiffer, soukromý specialista na CIRS a další autoimunitní poruchy. Lidé se pak cítí unavení, neustále nemocní.

Zánět vždy následuje po traumatu a je obecně považován za prospěšnou věc. Například pokud vás píchne včela, proběhne žádoucí zánětlivá reakce. Nesmí ale jít o zánět chronický. Ten už tělu ubližuje. „Je to systémové onemocnění s mnoha symptomy, které má tendenci po těle migrovat. Od mozku, přes srdce až po klouby,“ dodává Pfeiffer.

Podle jeho slov jsou nejčastěji postiženy kognitivní (tzn. poznávací, smyslové) funkce, projevované špatnou prací mozku, nedostatečnou pamětí, dále únavou a bolestí kloubů.

„Hodně z nás bohužel prochází spoustou infekcí, chodíme s ní do zaměstnání, když jsme nemocní, doma dál uklízíme a tak dále,“ dodává Dr. Sharon. „Málo odpočíváme. Špatně jíme. Špatně spíme. Nenecháme tělo zhojit. Tělo si poradí s řadou věcí, ale musíme mu to umožnit.“

„Naslouchejte mu. Odpočívejte, mentálně i fyzicky,“ apeluje lékař.

Pokud jde o Toewse, netroufá si zatím stanovit konkrétní datum návratu, dělá ale vše pro to, aby byl během nadcházející sezóny zpátky na ledě. Postupovat bude muset velmi opatrně.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.