bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Carolina hrála play-off už třikrát za sebou. Dokáže ale v příštích letech vytěžit ještě více?

11. června 2021, 6:41

Daniel Fekets

Hurricanes vůbec poprvé v historii klubu postoupili třikrát v řadě do bojů o Stanley Cup. Před dvěma lety hráli finále Východní konference, v roce minulém padli už v prvním kole a letos se probojovali o kolo dál. V základní části skončili za Coloradem a Vegas na třetí příčce celé soutěže, nicméně v play-off je celkem snadno předčila Tampa. Konkrétně 4:1 na zápasy.

Co svěřencům trenéra Rod Brind'Amoura chybělo ve vyřazovací fázi? Možná větší důslednost v defenzívě, což je celkem překvapivé zjištění. Carolina totiž v základní části byla čtvrtým nejméně inkasujícím mužstvem. V play-off ale dostala 30 branek za 11 zápasů.

Když si člověk prolustroval předsezonní soupisku Caroliny, musela na něj působit velmi zdravým dojmem. V obraně se pohyboval jen jeden třicátník, kterým je Jake Gardiner, jenž v předminulé sezoně dorazil do klubu z Raleighu ze své dlouhé anabáze v Torontu.

Okolo něj se seskupili Dougie Hamilton, Jaccob Slavin, Brady Skjei či Brett Pesce, kteří jsou v ideálním hokejovém věku a nyní patří mezi jasné stálice týmu. Prosadil se i třiadvacetiletý Jake Bean, jenž zažil první pořádný ročník v kanadsko-americké soutěži.

Většina z těchto jmen by měla i v příští sezoně nastupovat v obranných řadách Caroliny. Nejisté je pouze setrvání Dougieho Hamiltona. Pravoruký obránce prožil vynikající sezonu, ve které nastřádal 47 kanadských bodů v 66 zápasech a stal se možná elitním bekem týmu. Vedení Hurricanes s ním musí začít jednat, neboť mu už za pár týdnů skončí smlouva ve výši 5,8 milionů dolarů. Hamilton se stane nechráněným volným hráčem.

Hned tři muži se letos prostřídali v brankovišti Canes. Dlouhé zranění Petra Mrázka jednoznačně prospělo Alexi Nedeljkovicovi, který v roli nováčka chytil šanci za pačesy a v play-off se dokonce stal týmovou jedničkou. Do pozice dvojky se posunul právě Mrázek, zatímco na tribunu usedl zkušený James Reimer.

Všem brankářům končí smlouva. Dá se očekávat, že veškeré úsilí vedení klubu povede k prodloužení kontraktu s Nedeljkovicem, který si ale rozhodně platově polepší. Minimálně jeden z dvojice Mrázek – Reimer tak s největší pravděpodobností půjde pryč. Ostravský rodák ještě má motivaci se stát jedničkou v NHL, neboť se nachází ve stále dobrém hokejovém věku a poptávka po něm jistě bude.

Ofenzivní síla týmu je zřejmá a neoddiskutovatelná. Carolina se navíc snaží praktikovat pohledný hokej, což se nejen jejím fandům určitě líbí. Také v útoku hraje věkový průměr ve prospěch budoucnosti Hurricanes. Produktivní Sebastian Aho má podepsáno až do konce sezony 2023/2024, to stejné platí i o jeho krajanovi Teuvo Teräväinenovi. Šestadvacetiletý Fin sice i vinou zranění zůstal lehce za očekáváním, bodový potenciál je v něm ale stále obrovský.

Setrvání se nyní nemusí řešit ani s Jesperem Fastem, Martinem Nečasem, Ninem Niederreiterem, Vincentem Trocheckem či Jordanem Staalem. Zkušený kapitán Caroliny má podepsáno na další dva roky. Přestože letos střílel důležité branky v základní části i play-off, zůstává nejisté, jestli jeho smlouva ve výši šesti milionů dolarů nebude v platovém stropu už spíše přítěží.

Útočné jádro Hurricanes sice zůstane, Brock McGinn, Jordan Martinook, Cédric Paquette, Andrej Svečnikov nebo Warren Foegele si musí na vyjasnění své budoucnosti počkat. Carolina ale rozhodně není týmem, který by své hráče nesmyslně přeplácel, takže problém se skládáním kádru pro příští sezonu by nastat neměl.

Suma sumárum, s Carolinou se zkrátka bude muset počítat i v příští sezoně. Letos měla svým způsobem smůlu, že hrála v silné Centrální divizi, i tak si ale možná až překvapivě snadno zajistila postup do play-off. V něm už to pro ni nedopadlo. Tampa byla lepší a postoupila zaslouženě.

Nicméně fanoušci týmu ze Severní Karolíny nemusí věšet hlavy. Zdá se, že to nejlepší má současná parta Hurikánů ještě před sebou. Atributy, jakými jsou hokejová kvalita či vítězná mentalita, v tomto týmu prostě jsou. A navíc kouč Brind'Amour rozhodně pošilhává po Stanley Cupu. Ostatně on k tomu zatím jedinému v historii klubu pomohl v pozici kapitána týmu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.