bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude mít Hlinka nástupce? Buffalo krouží kolem trojnásobného mistra světa

6. června 2021, 12:30

Tomáš Zatloukal

Když se švédského kouče Rickarda Grönborga nedávno ptali, proč v NHL netrénují Evropané, měl jasnou odpověď. "Je jen otázkou času, kdy se to změní," prohodil. A ta chvíle by mohla přijít právě teď, Grönborg je v hledáčku buffalských Šavlí. Po 20 letech se může stát prvním rodákem ze starého kontinentu v roli hlavního kouče. Tím zatím posledním byl legendární Ivan Hlinka, pod nímž kdysi hrávala "Česká mafie" v barvách Pittsburgh Penguins.

Johnny Gottselig, Alpo Suhonen a Hlinka.

Tak skromný je výčet evropských trenérů v dějinách NHL.

Chcete-li, můžete seznam rozšířit o jedno jméno. O v kanadském Winnipegu narozeného Němce Ralpha Kruegera, který vystřídal ve slavné soutěži dvě střídačky. Před osmi lety působil u edmontonských Olejářů, od loňska pak v Buffalu.

Sabres se s Kruegerem rozloučili během této sezony, už po 28 zápasech se rozhodli dát tápajícímu mužstvu nový impuls. Kruegera vystřídal Don Granato, přičemž od začátku bylo jasné, že jeho role je pouze dočasná.

Teď by Granata mohl nahradit právě Grönborg. A stát se prvním švédským koučem v NHL. Renomé má působivé - třikrát dovedl Tre Kronor k titulu světových šampionů, ve sbírce má také olympijské stříbro a další čtyři medaile z MS.

Úspěchy slavil také s juniorskými reprezentacemi, což je jistě pro vedení Buffala důležitý bod. "Rád pracuji s mladými hráči,“ nechal se slyšet dvaapadesátiletý Seveřan. Sabres mají spoustu talentů, navíc letos draftují z prvního místa.

 Pro NHL Grönborga předurčuje také skvělá znalost zámořského prostředí a jazyková vybavenost.

ČTĚTE TAKÉ: Nástupce Hlinky v NHL? Je to jen otázka času, věří si Švéd Grönborg

Za manželku má Američanku, krom švédského vlastní i americké občanství. Od půlky devadesátých let za velkou louží dlouhodobě pracoval v juniorských a univerzitních soutěžích, krom trenéřiny si vyzkoušel i post generálního manažera.

Pak nastala jeho éra u švédské repre, poslední tři roky pak vede švýcarský Curych.

Pro Buffalo je Grönborg jedním z vícero adeptů, Šavle už vedly pohovor také s Rickem Tocchetem nebo třeba Brucem Boudreauem.

Grönborga na starém kontinentu nic nedrží, až do konce roku 2021 má ve smlouvě s Curychem výstupní doložku pro NHL. Nastala ta pravá chvíle ji uplatnit. Otázkou zůstává, zda dostane přednost před kvalitními konkurenty.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.