bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blesk z českého nebe! Sváteční střelec Rutta zahájil vzdor Tampy

25. června 2022, 10:18

Patrik Czepiec

Jako by si svůj první gól v letošním play off šalamounsky schovával. Obránce Jan Rutta dělovkou od modré čáry v pátém finále zcela nečekaně otevřel skóre. Kdybyste si před startem duelu pročetli dvacetičlennou soupisku Tampy Bay a měli uhodnout střelce úvodního gólu, jméno Rutta zařadíte v žebříčku pravděpodobnosti někam k 16. místu. Méně plodní jsou snad jen jeho kolegové z defenzivy Zach Bogosian a Erik Černák společně s brankáři Vasilevským a Elliottem. Sváteční střelec z Česka o víkendu prostřel stůl. Lightning si pak užili hostinu v podobě výhry 3:2.

Třetí pětka Bolts mlela z posledních sil. Avalanche na přelomu 15. a 16. minuty přikovali soupeře do obranného pásma a odmítali ho pustit ven. „Chceme pohár! Chceme pohár,“ pořvávali nadšení příznivci Avalanche. Burcoval je k tomu stav 3:1 na zápasy.

Pak veterán Corey Perry přece jen dostal přihrávku do neutrální zóny a instinktivně přehrál kotouč na druhou stranu. Vyčerpaně odjel na střídačku. Už se ani nestihl ohlédnout, co se za ním děje.

V té chvíli zažehnul motory Jan Rutta. Písecký rodák využil volného prostoru, zamířil k modré čáře a u levého mantinelu napřáhnul ke stropu haly. Rána… a gól! Diváci u televizních obrazovek museli překontrolovat, jestli jim nevypadnul zvuk. Šokující zářez z nenápadné střely totiž naprosto utišil napráskanou Ball Arenu.

Na gólu měl nepochybně svůj podíl gólman Darcy Kuemper. Od muže, který v 15 dosavadních utkáních letošního play off vyslal pouhých devět pokusů na branku, zřejmě nic podobného nečekal. Ruttův jubilejní desátý projektil prosvištěl mezi rukou a tělem coloradského brankáře, otřel se o gólmanské kalhoty a zaplachtil do sítě. Pro českého zadáka to byla ve své podstatě medaile za odvahu.

Když pak útočník Patrick Maroon, který útočí na čtvrtý pohár v řadě, dostal během televizní přestávky otázku na svátečního střelce, nezadržel úsměv. „Hraje jednoduše a tvrdě, ale vždycky se rozhoduje správně,“ pokračoval Maroon pochvalou. „Je to spolehlivý obránce, takového kluka prostě v týmu chcete.“

Sladká slova od trojnásobného vítěze Stanley Cupu už něco znamenají. Jedenatřicetiletý bek je následně potvrdil ve zbytku zápasu. Neustále pracoval, podporoval útok, ale zároveň nikdy nechyběl před vlastním brankářem. Odrážel všechna možná nebezpečí. Lightning ukázali psychickou odolnost a poté, co Colorado dvakrát srovnalo stav, rozhodnul svou 12. vítěznou brankou v play off Ondřej Palát.

Základ úspěchu však položil právě jeho krajan. Zámořské sázkové kanceláře dokonce vypsaly astronomický kurz na to, že se jako první prosadí právě Jan Rutta: 81 ku jedné! Když pak český zadák zapsal svůj 15. kariérní zářez, radoval se jeden nejmenovaný sázkař z parádní čisté výhry v hodnotě 41 240 korun.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.