bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Andrej Vasilevskij umí skvěle zareagovat na porážku. Napodobí Chabibulina?

22. září 2020, 18:38

Jiří Sameš

Tampa Bay Lightning ve druhém zápase finále Stanley Cupu 2020 porazili Dallas Stars těsně 3:2, přičemž tak dokázali srovnat stav série. Klíčovou postavou zmiňovaného střetnutí byl očividně brankář Andrej Vasilevskij.

Gólman, jenž se umístil v hlasování o nejlepšího muže v masce letošní sezony (až) na třetím místě. Vítězem Vezina Trophy za sezonu 2019-20 byl totiž vyhlášen Connor Hellebuyck a druhou příčku následně obsadil Tuukka Rask.

Zatímco však jeho přemožitelům už sezona dávno skončila, Andrej Vasilevskij bojuje se svými spoluhráči o zisk nejcennější sportovní trofeje. A počíná si zde na výbornou.

Odchytal zatím všech 21 zápasů Tampy Bay v letošních bojích o Stanley Cup
s obdivuhodnou bilancí 15-6-0. Průměr obdržených branek má ve statistikách 1.88 a procentuální úspěšnost zákroků 92.9.

Skvělé výkony Vasilevského dokazuje rovněž pohled do pokročilých čísel, když ve statistice chycených branek oproti očekávaným vykazuje hodnotu 9.57.*

*Uvedená hodnota je při všech herních situacích. U pokročilých statistik platí, že čím vyšší kladné číslo, tím lépe.

Ovšem předmětem našeho článku budou výkony jmenovaného gólmana především v duelech, do kterých nastupoval s porážkou z minulého střetnutí. 

Vasilevskij umí neuvěřitelným způsobem zareagovat na neúspěch. Mužstvo
z tohoto důvodu v letošním play-off NHL stále neprohrálo dva zápasy po sobě a zároveň se ve zmiňovaném ohledu může pochlubit úspěšností zákroků 94.2.

V případě další podobné situace má Vasilevskij možnost vyrovnat rekord NHL, který drží Nikolaj Chabibulin z vyřazovacích bojů 2004. Právě tenkrát si Bolts dokráčeli pro stříbrný grál.

Vasilevskému se dařilo bleskurychle zapomenout na porážku už v minulých sezonách (výjimkou asi pouze loňské play-off). V základní části 2019-20 potom odchytal hned 16 takových zápasů s výsledkem 11-4-1.

Vasilevskij se kromě toho stal pátým nejmladším mužem v historii soutěže, který oslavil svou 30. výhru v kariéře play-off (26 let a 58 dní). Lépe si počínali jen Grant Fuhr, Patrick Roy, Marc-André Fleury a Martin Brodeur.

Třetí zápas velkého finále mezi Dallasem a Tampou Bay je na programu
v noci ze středy na čtvrtek od 02:00 SEČ. Program finále Stanley Cupu 2020 a také všechny výsledky letošního play-off NHL si můžete připomenout zde.

Čtěte také
→ VIDEO: Takhle pálí Ondřej Palát! Může se stát nejlepším střelcem play-off

Doporučujeme!
→ PŘÍBĚH: Takhle vypadala cesta Mira Heiskanena mezi smetánku

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.