bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Aho je šťastný za kontrakt s Hurricanes, na případnou změnu nebyl plně připraven

17. srpna 2019, 15:20

Jiří Sameš

Útočník Sebastian Aho opakovaně vyjádřil radost, že i v příštích sezonách bude oblékat dres Carolina Hurricanes. Klidně se přitom mohl stát součástí Montreal Canadiens, kteří mu předložili nabídkový list, avšak Hurricanes jej neváhali dorovnat.

1. července se Sebastian Aho stal omezeně volným hráčem, přičemž kývl Canadiens na pětiletý nabídkový list na celkem 42.27 milionů dolarů. Canes jej oficiálně dorovnali 7. července, Aho tak zůstal jejich.

Sám hokejista s odstupem času znovu přiznal, že je moc rád za to, jak všechno dopadlo.

„Mám podepsáno, což je výborné, protože se teď dalších pět let nemusím starat o záležitosti podobného typu," řekl Aho ve čtvrtek na mediálním představení evropských hokejistů ve Švédsku.

„Minulý ročník byl s Carolinou úžasný. Skvělí spoluhráči, skvělý trenér. Miluji to tam," pokračoval.

Aho uvedl, že když vstupoval do mimosezonního období, tak jeho hlavním cílem bylo, aby zabránil jednáním o nové smlouvě v září, čímž by se vystavil riziku absence na tréninkovém kempu. 

Nabídkový list, který s Habs podškrtl, se pro něj ukázal býti skvělým tahem. Kdyby jej totiž Carolina do sedmi dnů nedorovnala, o Aha by přišla a obdržela volbu v prvním, druhém, třetím kole Vstupního draftu NHL 2020.

„Bylo pro mě důležité začít jednat včas. Chci se zúčastnit kempu a tento proces mi pomohl se tam dostat," poznamenal Aho.

Co se spojení s Montrealem týče, Aho podotkl, že na případnou změnu nebyl plně připraven. Risk mu za to ale stejně stál, jelikož chtěl urychlit získání nového kontraktu.

„Nebylo to snadné rozhodnutí. Měl jsem o tom ale možnost zhruba nějakých 24 hodin přemýšlet," sdělil.

„V tu chvíli jsem cítil, že jsem udělal správně. I nyní, když se ještě zpětně ohlédnu, jsem spokojený, jak všechno dopadlo."

„Podepsal jsem s Montrealem nabídkový list a za jejich návrh smlouvy jsem moc vděčný. Zároveň jsem ale šťastný, že zůstávám u Caroliny," dodal.

Nemohli si dovolit jej ztratit

Aho byl v minulé sezoně nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem Hurricanes. Za 82 zápasů vstřelil 30 gólů a zapsal celkem 83 kanadských bodů. 

V play-off následně přidal 15 utkání, přitom vsítil pět gólů a zaznamenal celkem 12 kanadských bodů. Canes to dotáhli až do konferenčního finále, kde je bleskurychle smetli Boston Bruins.

Velmi dobře si Aho počínal i v defenzivě, o čemž svědčí 25 kladných bodů v tabulce pravdy ze základní části. Pro tým z Raleighu byl zkrátka nesmírně důležitým mužem.

Mimochodem, co se ještě nabídkových listů týče, stal se Aho od 28. února 2013 prvním hokejistou, jenž se upsal jiného klubu.

Tehdy zmíněné udělal útočník Ryan O'Reilly, kterého se snažili zlanařit Calgary Flames dvouletou nabídkou na celkem 10 milionů dolarů. I Colorado Avalanche, v té době jeho zaměstnavatel, ovšem návrh dorovnali.

Hurricanes informovali o úmyslu vyhovět Ahovi hned druhý den po oznámení Canadiens. Oficiálně se ale tak stalo, jak už bylo uvedeno výše, až 7. července.

„Byl jsem si naprosto jistý, že tým nabídku dorovná. Nemohli jsme si dovolit ztratit tak výborného hráče," prohlásil na mediálním představení spoluhráč, útočník Teuvo Teräväinen.

„Myslím, že udělal dobře. Má smlouvu a nemusí čekat. Stále je na trhu několik takových hokejistů, on ale už nemusí o ničem přemýšlet, což je pochopitelně dobré," doplnil.

Hokejisté Caroliny zahájí sezonu 2019-2020 3. října na domácím ledě, tedy v PNC Areně, přičemž přivítají Habs. Aha to ale nechává chladným.

„To je záležitost pro média, nějak o tom nepřemýšlím," řekl.

„Myslím, že celkově situace nebyla tak dramatická. Veřejnost z toho však samozřejmě dělá velký případ," uzavřel.

Aho, dvaadvacetiletý Fin, byl do National Hockey League Hurricanes draftován v roce 2015 ve druhém kole, jako celkově 35. v pořadí.

Doposud odehrál tři sezony, 242 zápasů, ve kterých vstřelil 83 gólů a připsal si celkem 197 kanadských bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.