bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Aho a Teräväinen baví Carolinu, byli také u výhry nad Canadiens

20. listopadu 2016, 15:00

Martin Schwarz

Oba jsou z Finska, oba mají ligové tituly, oba získali zlato na juniorském mistrovství světa. Teď společně hájí barvy Caroliny Hurricanes a snaží se ukázat, že jejich družina není jen týmem do počtu. Teuvo Teräväinena a Sebastiana Aha zastihly úvodní měsíce sezóny ve výborné formě, na ledě je těžko přehlédnete. A co víc, přispívají i kanadskými body, což trenéři a fanoušci ocení úplně nejvíc.

Jestliže Carolina opravdu provádí něco jako přestavbu kádru, řada jednotlivostí naznačuje, že vedení organizace z Raleighu není na špatné cestě. Věděli jsme o mladých zadácích (například Jacob Slavin a Noah Hanifin), jež klub poměrně nedávno získal na draftech a hodlá na nich do budoucna stavět. Teď je zřejmé, že solidní podhoubí mají Canes k dispozici také na útočných postech. Kdo ještě v létě pochyboval, nyní uznale přikyvuje.

Sledovat v posledních dnech zápasy Hurricanes totiž z velké části znamená pozorovat výkony útočného dua ze země tisíců jezer. Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen se v červenobílém dresu potkali docela shodou náhod. Prvního jmenovaného klub draftoval teprve minulý rok na jaře a jeho dvaadvacetiletý kolega do konce uplynulého ročníku zápolil za Chicago Blackhawks. Černým jestřábům nicméně platový strop pořádně omezoval strategické svobody, a tak pustili Teräväinena k vodě.

Hrdinové těchto řádků nastupují v jedné formaci společně s centrem Jordanem Staalem. Jen pro představu, během nedávného utkání proti San Jose Sharks (Carolina jej vyhrála těsně 1:0) ona útočná řada vyjížděla při hře pět na pět většinou proti těm největším rybám (nebo chcete-li přímo žralokům) soupeře, jakými jsou Joe Thornton, Logan Couture či Joe Pavelski. A obstáli.

Jak stojí výše, Aha Hurricanes naverbovali již před sezónou 2015-2016, devatenáctiletý šikula ji však trávil doma ve Finsku, kde – jen tak mimochodem – s Kärpätem Oulu o rok dříve získal titul hokejového mistra. Rodáka z Raumy pravděpodobně znáte zejména díky loňskému šampionátu do dvaceti let, kde po boku Patrika Laineho (Winnipeg Jets) a Jesseho Puljujärviho (Edmonton Oilers) patřil k hlavním strůjcům spanilé jízdy za zlatým kovem.

„Tyhle zkušenosti (zápasy v NHL, pozn. redakce) jsou opravdu důležité,“ prozradil Aho novinářům z The Hockey News. „Když hrajete tak těžká utkání, posune vás to na vyšší úroveň a můžete absolvovat nejlepší světový hokej pravidelně.“

„Je to opravdu chytrý hokejista,“ utrousil na adresu mladšího spoluhráče Teräväinen. Potkali se spolu i na zářijovém Světovém poháru. „Přináší toho do hry hodně, má přehled o dění na ledě a jeho celkové dovednosti jsou na vysoké úrovni,“ pokračoval samými slovy chvály.

Starší z dvojice nevlastní domácí primát ze soutěže SM-liiga, pochlubit se může jiným výrazným počinem - společně s Chicagem došel na jaře 2015 až ke Stanley Cupu. Přitom Carolina za něj obětovala pouze draftové volby, jejichž ztráta Canes prakticky vůbec nemusí mrzet. „Ze všech zkušeností se člověk učí. Například jak zvládat zápasy, které jsou jen o jeden gól, nebo obecně těžké situace. Když se naučíte vyhrávat, chcete pak vítězit ještě víc a začínáte nesnášet porážky,“ vyprávěl Teräväinen.

Organizace z Východní konference nepatří k favoritům, určitě ne v nejbližších měsících. Aho s Teräväinenem jsou ale dalším důkazem, že Hurricanes míří správným směrem. První už má deset kanadských bodů za dva góly a osm nahrávek, druhý nastřádal o jeden bodík méně, zato pětkrát skóroval. Přispěli i k zatím poslednímu vítězství – proti houževnatým Montreal Canadiens.

Ani jeden z Finů není obrovitý hromotluk s potenciálem bourat soupeře na potkání. Co mezi ně klade pojítko, je talent objevit se ve správnou chvíli na správném místě. Jak stěžejní bude jejich přínos z dlouhodobého hlediska, ukáže čas. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.