bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Abdikace krále! Henrik Lundqvist se definitivně loučí s NHL

20. srpna 2021, 16:10

Patrik Czepiec

Švédský brankář Henrik Lundqvist dnes oficiálně oznámil konec kariéry. Dlouhých 15 sezon oblékal barvy newyorských Rangers a stal se jednou z největších legend tradičního klubu z éry Original Six. V minulém ročníku měl nastupovat za Washington, ale do zápasů vinou operace srdce nezasáhl. Rangers tak zůstali jeho jediným zámořským útočištěm.

Devětatřicetiletý gólman chytal v New Yorku od roku 2005, do té doby patřil Frölundě. Před devíti lety si zajistil Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, když svou úspěšnost vybičoval na 93 % a dostával méně než dvě branky za zápas. Dvakrát se účastnil také utkání hvězd, ale na kýžený Stanley Cup nikdy nedosáhl.

Nejblíže k němu měl v play off 2014, kdy se Blueshirts ve finále museli sklonit před Los Angeles. Tak daleko se během panování krále Henrika už nikdy nedostali. Mnohem více se Lundqvistovi dařilo s národním týmem. Je mistrem světa zpřed čtyř let i dvojnásobným olympijským medailistou. Z Turína si dokonce odvážel zlato.

„Třicet let svého života jsem věnoval tomuto sportu. Nastal čas odchodu, rád bych započal novou kapitolu. Jsem opravdu vděčný za to, co mi hokej dal a co mě naučil. Jsou to lekce, které si s sebou dál ponesu,“ napsal Lundqvist v příspěvku na Twitteru, ve kterém zároveň poděkoval trenérům, spoluhráčům, švédskému hokeji, New Yorku a NHL.

Dorazil vládce ze severu

Status legendy si začal budovat od počátku své severoamerické štace. V prvních třech sezonách se pokaždé dočkal nominace na Vezina Trophy, ale nakonec ji získal až v další dekádě. Už během nováčkovské sezony ho fanoušci označovali ikonickou přezdívkou King Henrik. Vymyslel ji Larry Brooks, sloupkař slavného plátku New York Post, když popisoval Lundqvistovo představení po výhře 5:1 nad Atlantou.

„Když bylo po všem, celá Madison Square Garden stála na nohou. Hluk se vystupňoval v okamžiku, kdy Lundqvista vybrali za hvězdu zápasu, a to podruhé v řadě. Bleskově se stává hrdinou Broadwaye, tenhle král Henrik ze země švédské,“ napsal Brooks před šestnácti lety.

Tehdy ještě sotva mohl tušit, jak dlouho bude o brankoviště Rangers starostlivý panovník pečovat.

Nakonec se Lundqvist v New Yorku usadil na dlouhých 15 let. Přitom do branky se dostal více méně náhodou. Už jen to, že si se svým dvojčetem Joelem vybrali hokej, byla v malebné obci Åre s třemi tisíci obyvateli tak trochu nečekaná výhra. Ve středozápadní části Švédska frčelo spíše lyžování.

Kdo půjde chytat? On!

V kleci Henrik zakotvil hlavně díky bratrovi. Psal se rok 1990 a na tréninku regionálního klubu Järpens IF chyběl gólman. Když se mládežnický trenér zeptal, kdo si chce nasadit betony a masku, zvedl Joel sourozencovu ruku.

Nebýt této šťastné náhody, možná bychom dnes Lundqvista vůbec neznali. Tak jisté to ale také není. Třeba by se živil jako model, v roce 2006 ho totiž časopis People zařadil mezi stovku nejhezčích lidí světa.

Henrik se později Joelovi „odvděčil“ po svém. Stal se prvním brankářem, který kdy v NHL nastoupil proti dvojčeti a bratrův Dallas pustil jen ke dvěma trefám. Rangers brali pohodovou výhru 5:2. Joel by nicméně za Atlantikem štěstí nenašel, ani kdyby tehdy za Stars vstřelil hattrick. Nejlepší liga světa mu nesedla, přestože v draftu si paradoxně zajistil o 137 míst lepší pozici než Henrik.

Legendu zastavilo nemocné srdce

Odpadlík ze sedmého kola postupně v New Yorku přepisoval jeden rekord za druhým. Nemá smysl jmenovat všechny, některými se ovšem nesmazatelně zapsal do historie ledového sportu. Dnes je například nejvítěznějším mužem s maskou ze všech Evropanů a dlouho bude hledat vyzyvatele.

Pětkrát za sebou také vyhrál anketu o nejužitečnějšího hráče Blueshirts, což se nikomu před ním nepovedlo. A v neposlední řadě je to chlapík, který přechytal zdánlivě nepřekonatelného Mikea Richtera. V roce 2014 si proti Ottawě připsal svou 302. výhru, účet následně rozšířil na 459 skalpů.

Závěr jeho kariéry nebyl nejšťastnější, ale to už se bohužel veteránům v našlapané NHL stává.

Rangers se rozhodli vyplatit přebytečného gólmana z posledního roku jeho kontraktu, chtěli začít novou éru a krále sesadili. Lundqvist hodlal pokračovat ve Washingtonu, ovšem krátce po podpisu roční smlouvy na 1,5 milionu dolarů přišly komplikace se srdcem. Třebaže se náhrada aortální chlopně, aortálního kořene a vzestupné aorty vydařila a Lundqvist dokonce ukázal video svého tréninkového zatížení, na návrat jeho osobní snaha ani lékařská péče nestačily.

Svůj poslední zápas odehrál Henrik Lundqvist v kvalifikačním kole play off 2020. Na druhé straně stojící James Reimer dokončil práci Petra Mrázka a Carolina vyřadila Rangers už po třech zápasech. Sen krále Henrika o Stanley Cupu se tím rozplynul, avšak stopa, kterou v hokeji zanechal, zůstává.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.