bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zvládnuto! Jeřábek si užívá přechod do NHL, stává se stabilním hráčem Montrealu

19. ledna 2018, 15:00

Jiří Lacina

Bylo na čase. Přesně tohle český hokej potřeboval. Zástup našich zadáků světové úrovně notně prořídnul, ještě nedávno jich nastupovalo v NHL jen pět: Radko Gudas, Andrej Šustr, Michal Kempný, Roman Polák a Jan Rutta. Ne všichni pravidelně. Od 22. listopadu naskočil do nejslavnější ligy šestý český bek – Jakub Jeřábek v Montrealu. A jeho pozice posiluje.

V pondělí proti New York Islanders zaznamenal první dvě asistence, ve středu v Bostonu se premiérově zapsal mezi střelce. Montreal sice obě utkání prohrál, ale to už je v téhle sezóně kolorit. Právě špatné výkony celého mužstva otevřely dveře do sestavy českému bekovi. Slušně si zatím vedl zejména v defenzivě, první body budiž stvrzenkou na schopnost přispět také hře dopředu.

Ve středu otevíral proti Bostonu skóre. Nikdo další se k němu ovšem nepřidal a Habs nakonec prohráli v TD Garden 1:4. Jeřábek převzal přihrávku na levém kruhu a po otočce vystřelil na bránu Tuukky Raska. Přestože si kamera vybrala jako střelce Maxe Paciorettyho, kotouč nejspíš tečoval vracející se Zdeno Chára a český zadák mohl nakonec oslavit svou první trefu v NHL.

„Nevěděl jsem, že to je můj gól,“ řekl po utkání. „Ta střela nebyla dobrá a já si původně myslel, že to šlo od Maxe Paciorettyho, pak mi ale řekli, že to tečoval Chára.“

Povzbudivě hladký přechod

Šestadvacetiletý Plzeňák dostal v NHL šanci na základě výkonů na mistrovství světa a v KHL, kde loni v Podolsku odehrál 59 utkání s bilancí 34 bodů (5+29). Produktivnější obránce v mužstvu toho roku nebyl. V bodování obránců celé soutěže byl Jeřábek čtvrtý. To stálo za zkoušku. Generální manažer Marc Bergevin mu nabídl roční smlouvu na 925 tisíc dolarů.

Po přípravném kempu zamířil na farmu a v rozhovorech si stěžoval, že s ním klub pramálo komunikuje. Tomáš Plekanec jej uklidňoval, že to je v Montrealu normální. Trpělivost se vyplatila. V listopadu dostal šanci a jeho pozice v týmu se od té doby jen zlepšuje.

„Jsem z něj nadšený. Je to chytrý hráč s dobrou první přihrávkou. Přesně ví, jak pomoct útočníkům v ofenzivě a jak se držet v dobrém postavení,“ pochválil spoluhráče Brendan Gallagher. „Od chvíle, kdy jsem ho poprvé zahlédl, se mi líbí stále víc. Jak se dostane do pohody, bude ještě lepší.“

Rostoucí důvěra a čas na ledě

Gallagher se nemýlí. Jeřábkovy zlepšené výkony jsou nepochybně rovněž dílem většího prostoru, který při hře dostává. Nejdřív mu dával trenér Claude Julien 14-18 minut, v lednu už to bylo 18-21 minut. Ve středu byl s časem 20:32 třetím nevytěžovanějším obráncem Montrealu. Těžko můžete chtít víc od chlapa, který není ani 300 tisíc dolarů nad úrovní minimální mzdy.

„Doufám, že budu hrát víc a víc, abych se dál zlepšoval,“ věří zkušený český zadák.

K úplné spokojenosti by to chtělo lepší výsledky celého týmu. Montreal je ve Východní konferenci stále třetí od konce a po loňském postupu do play off, kde vypadli Habs v prvním kole s New York Rangers, to vypadá, že letos bude v kanadské metropoli sezóna končit předčasně. Jeřábek se může radovat aspoň z toho, že se ve světové soutěži číslo jedna prosadil.

„Když jsem sem přišel, nevěděl jsem, co čekat. Je pěkné hrát NHL. Chci jen odvádět svou práci a být připravený na každé utkání,“ těší se na budoucnost nový bek Montrealu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.