bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zranění Varlamova není pro Colorado problém. Berra patří k nejlepším gólmanům NHL

18. listopadu 2015, 12:35

Matěj Mayer

Klubu z Denveru začátek sezony nevyšel a vše vyvrcholilo zraněním týmové jedničky Semjona Varlamova, který byl kvůli problémům s třísly umístěn na listinu zraněných hráčů. V Coloradu se ale našel zachránce, který svými výkony nastartoval celé mužstvo. V létě se přitom spekulovalo, že Reta Berru vedení Avalanche vykoupí ze smlouvy. „Užívám si každý okamžik,“ shrnul po nedávném utkání v Montrealu, kdy zastavil 39 střel soupeře.

Colorado vstupovalo do sezony s jasnou brankářskou jedničkou. Semjon Varlamov strávil v roli prvního gólmana čtyři roky a u příležitosti 20 let od přestěhování klubu do Colorada byl dokonce zvolen fanoušky jedním ze dvou brankářů pomyslného týmu hvězd (tím druhým byl Patrick Roy, kouč Laviny). Pozice dvojky měla původně připadnout třiadvacetiletému Calvinu Pickardovi, který se v předchozím ročníku ukázal být připraveným na NHL. Spekulovalo se tak, že Colorado nadbytečného Reta Berru vyplatí z posledních dvou let kontraktu.

K tomu ale nedošlo a Colorado tak udělalo paradoxně možná své nejlepší letní rozhodnutí. Mizerně chytající Varlamov se totiž v úvodu sezony zranil a o šanci se přihlásil právě maskovaný muž ze Švýcarska. Málokdo tušil, že Berrův nástup do klece pozvedne k lepším výkonům celý tým Avalanche. „Je skvělý! Každý zápas, který letos odehrál, nám dal šanci na vítězství. Předvádí důležité zákroky v klíčových momentech zápasů a to je to, co chcete od svého brankáře, když chcete být úspěšní,“ řekl na jeho adresu obránce Francois Beauchemin.

Berra pomohl Avalanche zvítězit na ledě Philadelphie, Bostonu a především Montrealu, kde předvedl fantastických 39 zákroků. Colorado do velké míry právě jeho zásluhou sestřelilo Canadiens 6:1 a stoupá tabulkou. „Využívá svou příležitost, kterou tu dostal. Opravdu tvrdě pracuje a je to skvělý člověk, kvůli kterému chcete do zápasu dát všechno,“ nešetřil chválou spoluhráč Erik Johnson, který byl stejně jako Berra v roce 2006 draftován organizací St. Louis Blues.

Jeho výkony se odrážejí i ve statistikách. Rodák z Bülachu měl před zápasem na ledě Toronta úspěšnost zákroků 95,3 procenta a průměrně inkasoval jen 1,5 branky na zápas. S těmito číslo panoval celé NHL! Jak už je zvykem, osmadvacetiletý Švýcar připisuje své úspěchy do velké míry trenérovi brankářů, kterým je v Coloradu Francois Allaire. „Pomohl mi opravdu hodně. Je to asi nejlepší trenér brankářů na světě,“ prohlásil sám Berra.

Jméno urostlého brankáře se rázem začalo skloňovat ve spojitosti se Světovým pohárem 2016, kde by mohl nastoupit za tým Evropy. Zodpovědný za výběr gólmanů je jiný bývalý brankář, který Berru v poslední době pozorně sledoval. „Hodně se uklidnil, dříve se snažil být rychle všude a byl zbrklý. Nyní se naučil využívat velké tělo ve svůj prospěch,“ vysledoval Sean Burke. Podobně mluvil také samotný Patrick Roy. „Udělal nějaké změny v technice chytání. Chtěli jsme po něm, aby se v brance méně pohyboval a byl hlasitější,“ řekl hlavní trenér Colorada.

Berrovi letos běží druhý rok jeho tříleté smlouvy, kterou s Avalanche uzavřel po výměně z Calgary za 2. kolo draftu na konci sezony 2013-14. Švýcarský reprezentant navíc bere jen necelých 1,5 milionu dolarů! „Až bude Varlamov zdraví, bude znovu brankářem číslo jedna. Nyní má ale moji plnou důvěru Reto. Vlastně věřím, že disponujeme třemi kvalitními brankáři,“ naráží Roy na fakt, že na soupisce má Lavina ještě talentovaného Calvina Pickarda, který nějaký čas vedl statistiky gólmanů v loňském ročníku. Varlamov byl před pár dny umístěn na listinu zraněných hráčů, po jeho uzdravení bude pravděpodobně Colorado řešit příjemný problém v brankovišti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.