bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zpět na místě činu. Yzerman se vrací do Detroitu, bude nový generální manažer

19. dubna 2019, 20:45

Šimon Rogner

Steve Yzerman se vrací do Detroitu. Bývalý legendární kapitán, který dovedl Red Wings ke třem Stanley Cupům, má být dnes večer středoevropského času představen jako nový generální manažer michiganského klubu. Žezlo přebere po Kenu Hollandovi a pokusí se z dnes na dně hrající organizace vybudovat znovu silný klub tak, jak se mu to podařilo v manažerské funkci v Tampě Bay.

21:00 SEČ, tisková konference, Detroit, Michigan, Spojené státy. Klíčové informace pro všechny fanoušky Red Wings, kteří už se nemůžou dočkat dlouho očekávaného návratu Yzermana do města motorů.

Když Steve Yzerman v půlce září oznámil svůj odchod z pozice generálního manažera Lightning, mnohé to překvapilo. Architekt letošních vítězů základní části to vysvětlil rodinnými důvody a vírou, že jeho asistent Julien BriseBois je více než připraven převzít otěže. Jakmile ale skončila k této události svolaná tiskovka, začalo se spekulovat o tom, kam povedou příští Yzermanovy kroky.

A na seznamu možných destinací se samozřejmě jako první objevil Detroit. Město, kde třiapadesátiletý Kanaďan strávil 22 sezón a v letech 1997, 1998 a 2002 vyhrál Stanley Cup. Už v té době byl generálním manažerem Red Wings Ken Holland, a právě on mu dnes svoji funkci předá. Podle novináře Darrena Dregera z TSN se má Holland stát viceprezidentem klubu, v kontaktu s ním jsou ale zástupci Edmontonu i expanzního klubu ze Seattlu.

Yzerman přebere Red Wings, kteří se po letech úspěších v posledních sezónách potloukají na dně Atlantické divize a Východní konference. V právě skončené základní části zaznamenali 74 bodů za bilanci 32-40-10 a zapsali 14. místo v konferenci. Klub se od konce pětadvacetisezónní šňůry postupů do play off po sezóně 2016/17 nachází v přestavbě a bude na Yzermanovi, jak změní podobu týmu.

V Tampě se mu to povedlo na jedničku, a to i přes letošní šokující vyřazení s Columbusem. Yzerman působil ve funkci GM Bolts od roku 2010 do loňského září a za tu dobu postoupil pětkrát do play off, z toho jednou do finále Stanley Cupu (2015) a dvakrát do finále konference (2016 a 2018). Za jeho úřadování navíc klub draftoval několik současných či minulých opor – Nikitu Kučerova ve druhém kole, Ondřeje Paláta v sedmém (oba 2011), Andreje Vasilevského v prvním (2012), Jonathana Drouina v prvním (2013) či Braydena Pointa ve třetím (2014).

Pomocí výměn získal Bena Bishopa, Ryana Callahana, Michaila Sergačjova, Ryana McDonagha či J.T. Millera. Podepsal výhodné smlouvy s Johnsonem, Palátem, Kučerovem, Victorem Hedmanem a Yannim Gourdem. V červnu 2016 také po dlouhém čekání podepsal novou smlouvu s kapitánem Stevenem Stamkosem.

V Detroitu si bude muset poradit s několika nepříjemnými kontrakty. Ať už je to Justin Abdelkader (smlouva do roku 2023), Danny DeKeyser (do 2022) či Darren Helm (2021), Yzerman se bude snažit najít způsob, jak se jich co nejdříve zbavit. Na druhou stranu bude mít k dispozici i několik slibných talentů – počítejte mezi nimi Dylana Larkina, Andrease Athanasioua, Tylera Bertuzziho, Anthonyho Manthu, Michaela Rasmussena a Denise Cholowskiho mezi současnými hráči a Filipa Zadinu či Jevgenije Svečnikova na farmě.

Jak si povede ve svém hokejovém domově?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.